Alpárisággal az igénytelenség ellen

Alpárisággal az igénytelenség ellen

Sokaknak csak az Oravecz Nórával való konfliktus hallatán eshetett le, hogy már könyve is jelent meg a Tibi atya nevű, a Facebookon több mint egymillió követővel rendelkező fiktív karakternek. Felfuttatták a Fröccskocsmát, majd összevesztek, és saját helyet nyitottak, beszálltak egy „agyserkentő” szer reklámozásába, eközben pedig vallják, hogy posztjaiknak „népnevelő” céljuk is van.

Nem tartják nőellenesnek a Tibi atya nevű, a Facebookon több mint egymillió követővel rendelkező fiktív karakter mögött álló személyek, hogy könyvükben vulgáris stílusban támadták be Oravecz Nórát. A szerzők a Blogstaron tették közzé kifakadásukat, miszerint az írónő letiltotta könyvüket a polcokról. Ezt az állítást aztán Oravecz cáfolta, Facebook-oldalán közölve Tibi atyával: „Szívesen, hogy karácsonykor nem pereltelek be az »Oravecz Nórát rózsaszín műfa…al megdu…ák« fiktív sztoridért, és csak annyit kértem, hogy a következő kiadásban ne szerepeljen a nevem.” Internetes szlengben ezt nevezhetnék cicaharcnak, de ne gondoljuk, hogy felesleges az ügyről és szereplőiről beszélni: Oravecz a Libri egyik legnépszerűbb szerzője, és a közbeszédben ironikusan Paulo Coelho magyar hangjaként emlegetik, Tibi atya pedig rengeteg embert ér el az interneten, kocsmát nyitott, könyvet adott ki, és már egy agyserkentő reklámjában is szerepet vállalt. És nem csak a szintén nem épp filozofikus szövegeket közzéadó fiktív pap mögött állók vannak meggyőződve a karakter népnevelő jellegéről: erről írt egy másik ismert szerzőnő, Bihari Viktória is. Rajongók százezrei pedig készséggel fogadják el, hogy Oraveczcel szemben a pap valamiféle értéket jelenít meg.

Népnevelés és extrasuttyóság

Hogy Tibi atyának kiforrott küldetéstudata van, régóta nem titok: ehhez elég csak elolvasni az Oraveczcel szemben a névtelenség homályába burkolózó személyeknek a februári, a Heti Válaszban megjelent interjúját. „Tibi atya görbe tükröt tart a társadalom elé”, „mi gúnyt űzünk az extrasuttyóságból”, „szeretnénk, ha a sör felől [a fiatalok] elmozdulnának a bor felé” – látható, hogy a karakter mögött állók nem ragadnak le ott, hogy egy viccesnek szánt Facebook-oldalt kívánnak fenntartani. A kérdező maga vetette fel a népnevelő szándékot, olyan példákat hozva, mint hogy az atya megemlékezett az aradi vértanúkról, és helyesírásra buzdít. Ha pedig megnézzük, miket írtak a szerzők Oraveczről, szemernyi kétségünk sem lehet afelől, hogy itt munkál az intellektuális felsőbbrendűség tudata.

Ez azért érdekes, mert ránézésre Tibi atya posztjai sem tűnnek sokkal tartalmasabbnak. „Mikor a csaj megkérdezi, hogy miért sörözöl már reggel, és nem érted, mit keres még a lakásban”, „mikor összejöttél egy sráccal, mert jól ki van gyúrva, de szerelőt akar hívni, hogy kicserélje a villanykörtét”, „gondoltad volna? Egy focimeccset a bazmeg szó különböző hangsúlyú használatával végig lehet kommentálni”: ezekről a poénokról is inkább magára az extrasuttyóságra, mint az abból való gúny űzésre gyanakodhatunk.

Oravecz Coelho, a közhelygyáros

A Libri Facebook-posztban állt ki Oravecz mellett, közölve: saját elhatározásból vette ki a „felháborító mondatokat az utánnyomásból”, Oravecz nem kérte a kiadás felfüggesztését, ők pedig kiadóként elfogadhatatlannak tartják „az uszítás, megbélyegzés és kirekesztés minden formáját”. Kerestük őket, elsőre miért fogadták el mégis a részt, és mit gondolnak az ügyről, de a Libri Könyvkiadó PR-csoportja közölte, ezzel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozik. Kerestük Oraveczet is azzal kapcsolatban, miként zajlott az ügy a háttérben, és ő maga mit gondol vitatott megítéléséről, de egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre. Nem Tibi atya az első, aki könyveinek sekélyességét felveti: Oravecz Coelho névvel még 23 ezer lájkos oldal is alakult, ahol a felszínesnek tartott bölcsességeket parodizálják.

„Értelmes, okos és humoros srácok”

Kiállt viszont a fiktív pap mellett a Téka-sztorikat jegyző, saját életét hamarosan filmen viszontlátó Bihari Viktória, aki korábban azt írta, Tibi atya épp úgy népnevel, mint kicsiben ő. Kérdésünkre, nem nőellenes-e épp hogy a könyvben olvasható részlet is, a szerzőnő elmondta: „Nem, egyáltalán nem tartom nőellenesnek Tibi atya írását. Hagyjuk ezt az álszenteskedést, ebben az égvilágon semmi olyan nincs, amit intelligenciával és humorral ne lehetne megugrani. Ha történetesen rólam írták volna Tibi atyáék ezt a fejezetet, én biztos, hogy egy jót nevetek rajta, és meg is osztom a közel ötvenezres olvasótáborommal, amelynek szintén van humora” – közölte az MNO-val az szerzőnő, aki szerint Oravecz munkássága gondolkodó ember számára nem kielégítő, és a termék „jó magyar forintért eladható, de nem képvisel maradandó és morális értéket”.

A gondolkodás instagramja

Megkerestük a fiktív karakter mögött állókat is az Oravecz-üggyel és egyéb projektjeikkel kapcsolatban. Egyikük szerint a cikkünk elején is említett „fiktív pornófilm” Oravecz Nóra főszereplésével épp olyan, mint egy káromkodás: önmagában alpári, de megfelelő kontextusba helyezve a kritika értelmet nyer. Válaszadónk az írást indokolandó ismét Oraveczet bírálta, közölte: a metaforát azért használták, „mert a félbölcseletek, a vélt szellemi magaslatból alácsengő bullshitek, a »szerelem« és »boldogság« szavakat állandóan töltőanyagként használó, ugyanakkor definiálatlanul hagyó, misztikus távlatokba helyező álmantrák rohadtul károsak”. Ráadásul „egy szellemi megoldást kereső generációnak szolgáltat olyan egyszerűbb megoldási alternatívát, ami a valóságban nem létezik”, és ez a „kirakatideológia nem több, mint a gondolkodás instagramja”.

Sminkdélután a Fröccskocsmában

De nemcsak milliós Facebook-oldala és könyve van Tibi atyának: kocsmát igazgat, és magyar street foodot kínál, máskor agyserkentőreklámban vesz részt. (A szer intenzív szellemi munkát végzőknek, érettségizőknek rendkívül hasznos lehet a karakter mögött állók szerint. Válaszadónk szerint az alpári poénok mellett rengeteg társadalomkritikát fogalmaznak meg, ezért hiteles a reklámban a részeges atya már bölcs mesterként.) A karakter mögött állók segítettek felfuttatni a belvárosi Fröccskocsmát is, ám egyszer csak a jó viszonynak vége szakadt. Válaszadónk ezzel kapcsolatban közölte, a kocsma jelenleg csak a képét használja fel Tibi atyának, ezért a karakterhez kötődő Humbák Művek névjegybitorlásért perelte. Szerinte a hely üzletpolitikája összeegyeztethetetlenné vált a figura szellemiségével, először nem volt rossz a koncepció, „de aztán jöttek a drasztikus áremelések, a minőségi folyó bor száműzése, a legrosszabb pálinkák és a Népszínház utca színvonalát idéző gírosz”. Előfordult, hogy Tibi atya kocsmájában sminkdélutánt tartottak, és férfiakat fogyasztani sem engedtek be, egyszer pedig felmerült Oravecz meghívása is. Jelenleg a pesti Erzsébet körúton üzemeltetnek saját kocsmát Humbák Művek néven.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »