Állítólag visszaszorulóban a korrupció, az egészségügyben viszont még mindig virágzik

Állítólag visszaszorulóban a korrupció, az egészségügyben viszont még mindig virágzik

A szlovákiai lakosság 39 százaléka szerint az országban visszaszorulóban van a korrupció, a válaszadók 19 százaléka szerint viszont épp ellenkezőleg, növekvő tendenciát mutat, derül ki a korrupció globális mérésére szolgáló közvélemény-kutatásból, melynek eredményeit a Transparency International berlini központja tette közzé.

A felmérés során több mint 100 ország adatait elemezték, köztük az európai uniós tagországokét is. Szomszédaink közül a korrupció leginkább Magyarországon (40 százalék), Lengyelországban (37 százalék), Ausztriában és Csehországban (mindkét országban 29 százalék) számít „az ügyintézés hatékony eszközének“.

„A felmérés megerősíti az úgynevezett kis korrupciós ügyek terén mutatkozó hosszú távú pozitív fejlődést“  – közölte a TIS. A megvesztegetést a maga részéről név nélkül a szlovákiai válaszadók nem egész 11 százaléka ismerte el azok közül, akik az utóbbi évben kapcsolatba kerültek közintézményekkel. A leggyakoribb esetben mindez az egészségügyet érintette. Az eredmény még mindig meghaladja az uniós átlagot, ahol ez az arány 7 százalékos.

Hírdetés

A legnagyobb mértékű korrupció Romániában van, itt a felmérés alapján 20 százalékot mértek. A szlovákiai megkérdezettek 56 százaléka továbbra is úgy véli, hogy a szlovák kormányt érdekcsoportok irányítják. Hasonló helyzetet mutat az Európai Unió átlaga, valamint a ausztriai és magyarországi megkérdezettek véleménye is. Kimagasló mértékben látják így a helyzetet a cseheknél (67 százalék) és a lengyeleknél (61 százalék).

A V4-es tagországok közül Szlovákiában vallották a legkevesebben (26 százalék), hogy a hivatali ügyintézéshez igénybe veszik személyes kapcsolataikat. Ezen a téren az uniós tagországok közül a csehek állnak az első helyen (57 százalék), az észtek viszont a legkevésbé támaszkodnak a személyes kapcsolataikra (12 százalék).

A szlovákiai megkérdezettek közül tízből nyolcan úgy vélekedtek, hogy egy átlagember is hozzájárulhat a korrupció visszaszorításához. „Ez jó hír, mert az apatikus közvélemény a lehető legkedvezőbb hátteret biztosítja a korrupciónak“ – összegezte a tapasztalatokat a TIS.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »