Állítólag végre felszámolhatják a "dzsungelt"

Állítólag végre felszámolhatják a "dzsungelt"

Feloldották hétfő este az észak-franciaországi Calais kikötővároshoz vezető autópálya blokádját a közeli hevenyészett, “dzsungelnek” is nevezett, nem hivatalos menekülttábor azonnali felszámolását követelő fuvarozók, gazdák és helyi gazdasági szereplők.

A forgalomakadályozó tüntetést hétfő délelőtt kezdték.

“Ígéretet kaptunk a “dzsungel” gyors felszámolására, és úgy döntöttünk, felfüggesztjük a megmozdulást”

– mondta David Sagnard, a francia teherszállítók országos szövetségének helyi elnöke az autópályán tüntetőknek a helyi prefektussal folytatott megbeszélését követően.

Tájékoztatása szerint az állam helyi képviselője a tábor és lakói okozta károk megtérítését ígérte a fuvarozóknak, a helyi gazdáknak és a rendőrségi szakszervezeteknek.

A francia gazdák megyei szervezete, az FDSEA is a tüntetés beszüntetésére kérte a helyi termelőket, miután garanciákat kaptak a földjeiken a migránsok által okozott károk megtérítésére. 

Reggel 8 órakor két – mintegy negyven kamionból és harminc traktorból álló – konvoj indult el óránként néhány kilométeres sebességgel Dunkerque-ből és Boulogne-sur-merből Calais felé, ahol délelőtt találkoztak egymással.

Velük párhuzamosan mintegy négyszáz helyi kereskedő és kikötői alkalmazott alkotott élőláncot nem messze a kikötőhöz vezető úttól.

A tiltakozók délután együtt mentek a La Manche csatorna alatti alagút bejáratához, ahol késő estig útlezárással tiltakoztak. Azt is jelezték, hogy ha az állam nem teljesíti a követeléseiket, éjszakára is az autópályán maradnak.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter még pénteken a helyszínre látogatott, és mindenkit biztosított arról, hogy a kormány folytatja a calais-i tábor fokozatos felszámolását az év végéig.

“Már felszámoltuk a déli részt márciusban, és az északi részhez is hozzáfogtunk. Lépésről lépésre kell haladni, befogadóhelyek létrehozásával kezdve országszerte, annak érdekében, hogy Calais-ban enyhüljön a helyzet”

– mondta.

A kamionosok ennek ellenére úgy döntöttek, hogy megtartják az előre tervezett megmozdulást.

“Muszáj volt ezt csinálni, muszáj volt felemelni a hangunkat. Hónapok óta egyre romlik a helyzet”

– mondta David Sagnard.

“Korábban csak megpróbáltak feljutni a kamionokra, most már törnek-zúznak, széttépik a ponyvát, ellopják az árut vagy tönkreteszik. Ez elfogadhatatlan”

– tette hozzá.

“A fuvarozók félve járnak dolgozni és a gazdasági következmények súlyosak. A biztonságra költött pénzek, az ellenőrzéssel és kárfelméréssel töltött idő évi 250 ezer eurós veszteséget okoz”

– hangsúlyozta Sagnard.

Az észak-franciaországi város határában másfél évvel ezelőtt alakult ki a menekültek és migránsok lakta tábor, amelyet azóta is megtűrnek a hatóságok. A túlzsúfolt táborba június óta ismét nagyobb számban érkeztek a Nagy-Britanniába átjutni próbálkozó, az Európai Unióba határsértő módon érkezett emberek.

A táborlakók egy része a sötétség beálltával útakadályokkal lassítja a forgalmat, és a fékezni kényszerülő kamionokra embercsempészek segítségével próbál feljutni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »