Allergiás vagyok vagy koronavírus-fertőzött?

Allergiás vagyok vagy koronavírus-fertőzött?

Április talán a legrosszabb hónap az allergiásoknak. Virágoznak a fák, a levegő tele van virágporral. A szezonális panaszok idén a SARSCov2 vírustól való félelemmel egészültek ki.

Az allergiások könnyen összetéveszthetik a virágpor-allergia és a koronavírus okozta tüneteket, s felesleges pánikot válthatnak ki, ami sem az érintettnek, sem az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszernek nem használ. Gyakran hangzik el a kérdés: „Allergiás vagy koronavírus-fertőzött vagyok?”

Elöljáróban nem árt elismételni, hogy mi jellemzi az allergiás náthát: elsősorban orrnyálka-hártyagyulladás, ezt követi az orr-, szájpadlásés szemviszketés, majd pedig a tüsszögés, az orrfolyás és dugulás következik. Nagyon gyakran a szem is begyulladhat.

Asztma is kialakulhat

Az allergiások egyharmada úgynevezett orális allergiás szindrómában szenved, vagyis bizonyos gyümölcs vagy zöldség, például dió vagy alma fogyasztása után ég és viszket a szája, a szájnyálkahártyája. Tavasszal óvatosan kell fogyasztani a mézet, mert virágport tartalmaz és allergiás reakciót válthat ki. „Ha ezeket a tüneteket és az allergiás náthát lebecsüli a beteg, állapota romlik és asztma alakulhat ki. Az allergiás náthában szenvedők 30 százaléka asztmás” – mondta dr. Katarína Bergendiová immunológus.

Allergia vagy koronavírus?

A vírusos betegségek épp azért terjednek olyan gyorsan, mert a napfény- és vitaminhiány, valamint a hideg legyengíti szervezetünket, s könnyebben kapunk vírusos fertőzést. Szövődményként még bakteriális fertőzés is kialakulhat, amit már antibiotikummal kell kezelni. Ha a szervezet nem regenerálódik kellőképpen, az immunrendszer kórosan legyengülhet. Ilyenkor nem ritka a felső légúti fertőzés.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a koronavírussal fertőzött emberek egy része is köhög, eldugul az orra, náthás, fáj a torka. „A vírusok és az allergének között azonban lényeges különbségek vannak, amelyeket ha ismerünk, elkerülhetjük a felesleges pánikot. Az immunrendszer túlzott reakcióját kiváltó allergia például nem okoz hidegrázást, hőemelkedést, izom- és ízületi fájdalmat. Ez a vírusos betegségekre, például a Covid-19-re jellemző” – magyarázta az immunológus. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a koronavírussal fertőzött nem panaszkodhat orrdugulásra, de ez nem gyakori. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a koronavírussal fertőzött kínai betegeknek mindössze 5 százaléka mondta, hogy eldugult az orra, és körülbelül 14 százalékának fájt a torka.

Ha allergiás

Kerülje az allergiát kiváltó tényezőket!

Hírdetés

Aki nem érzi jól magát, figyelje, nincs-e hőemelkedése. A Covid-19 magas lázzal, erős köhögéssel és légzési problémákkal jár. Ha ezt érzi, hívja fel orvosát, s ha a tünetek nem enyhülnek, hívjon mentőt!

Ne dohányozzon! A nikotin felerősíti az allergiás tüneteket, és csökkenti a szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben.

A szervezet edzése erősíti az ellenálló képességet.

Naponta fogyasszon megfelelő mennyiségű C- és D-vitamint, továbbá cinket. Hasznosak lehetnek a béta-glukánok. Ha romlik az állapota, a klinikai immunológus immunerősítő preparátumokat írhat fel.

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint a koronavírussal fertőzött emberek egy része is köhög, eldugul az orra, náthás, fáj a torka.

Mindenkinek kötelező!

Ne fogjon kezet senkivel, ne érintse meg az arcát, szemét, orrát!

A gyakori, 20 másodpercig tartó kézmosás a fertőző betegség terjedése megakadályozásának egyszerű és fontos módja. Hatásosak az alkoholtartalmú fertőtlenítőszerek, gélek, de hasznos az egyszerű sósborszesz is.

Tüsszentéskor, köhögéskor használjon zsebkendőt, és viseljen szájmaszkot.

Ha felszökik a láza, száraz köhögés gyötri, vagy a fertőzött területen járt, esetleg kapcsolatban volt fertőzött személlyel, maradjon otthon, telefonon hívja fel kezelőorvosát vagy a regionális közegészségügyi hivatalt. Ne hagyja el a lakást, várja meg, míg kiérkezik az egészségügyi személyzet.

Ne látogassa azokat, akik karanténban vannak. Ha az ön segítségére szorulnak, használjon védőeszközöket, és alaposan mossa meg a kezét.

Igyon sok meleg italt, például gyömbérteát, és persze aludjon legalább 8 órát, étkezzen egészségesen, sportoljon! Bár nem könnyű, de lehetőleg ne essen pánikba, viselkedésével védje saját és a környezete egészségét.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »