Állati szülők II. – Aki a világ végére is elmegy érted

Állati szülők II. – Aki a világ végére is elmegy érted

Gyerekként szinte mindenkivel megesett, hogy otthonfelejt valamit, vagy éppenséggel hirtelen lebetegedett és nem volt ereje hazajönni az iskolából. Ilyenkor szüleink pillanatok alatt ott teremtek, és megoldották a helyzetet. Szülőként ugyanakkor sokszor panaszkodunk, hogy szinte főállású taxisofőrként fuvarozzuk a gyerekeinket óvodába, iskolába, vagy épp különórára. Az állatvilág legnagyobb vándora azonban nem törődik a távolsággal, ha utódnevelésről van szó.

A kecses megjelenésű sarki csér (Sterna paradisaea) évente akár kilencvenezer kilométert is képes megtenni antarktiszi telelő és északi fészkelőterületei között. A nagyságrend érzékeltetésére, ez a Föld kerületének több mint kétszerese. Folyton úton vannak, így életük végére az átrepült távolság elérheti a Föld-Hold távolság nyolcszorosát is.

Aki ekkora távolságot szel átt, hogy tökéletes kondícióban, ideális körülmények közt nevelhesse utódjait, annak fontos, hogy a megfelelő pár álljon mellette. Így nem meglepő, hogy a sarki csér egy életre választ társat magának, akivel akár több mint 30 évig is közösen élnek.

Fészküket a talaj mélyedéseibe építik, amit kövekkel és mohával díszítenek. Ezután a nőstény 2-3 olivazöld tojást tojik. A fiókák pedig 6 héttel a kikelésük után már próbálgatják szárnyaikat, hogy ők is útra keljenek.

Békésen fészkelő sarki csér
http://www.nhptv.org/

Hírdetés

Magyarországon sajnos csak ritkán találkozhatunk ezekkel a kitartó, ám nem igazán feltűnő szerzetekkel. Ha szerencsénk van, a Fertő tó mellett azért megpillanthatunk párat.

Bár kétségkívül meg kell emelnünk a kalapunkat a  sarki csér teljesítménye előtt, létezik egy másik madárfaj, akiről kevesen gondolnánk, hogy egy igazi vándor. Ő a vörhenyes kolibri (Selasphorus rufus). Igen ezek a darázsnál alig nagyobb madarak több ezer kilométeres utat tesznek meg Alaszkából Floridába vagy Mexikó északi területeire. S bár a megtett távolság „csak” pár ezer kilométer, testhosszarányban vetekedik a sarki csér utazásával.

Arról nem is beszélve, hogy mennyivel megterhelőbb ezen kistestű madarak számára ez a hosszú kaland. Míg a sarki csér a széláramlatok iránya szerint alakítja útitervét, addig a kolibrinek állandó szárnymozgással kell levegőben tartania magát ahhoz, hogy célba érjen. Éppen ezért tartjuk ezeket a színpompás madarakat a legelszántabb ingázó szülőknek.

Bármennyire elszántak is, ezen apró vándoroknak is jól jön némi segítség. Az 1 rész cukorból és 3 rész vízből elkészített szörp kiváló frissítőként szolgál a megfáradt madaraknak.

Szóval, ha apa hajnalban kel, hogy munkába utazzon, és későn este fáradtan ér haza, gondoljunk arra, hogy csak azért igyekszik, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsa be a családja számára.

Kováč Barnabáš

Nyitókép: awaytogarden.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »