Álláspontja megváltoztatására szólította fel néhány újságíró-hallgató Ficót

Álláspontja megváltoztatására szólította fel néhány újságíró-hallgató Ficót

A kormányhivatal előtt szerveztek tüntetést a pozsonyi Comenius Egyetem újságíró-hallgatói tiltakozásul Robert Fico újságírókkal szemben tett kijelentései miatt. Az egyetemi hallgatók azt szeretnék, ha Robert Fico nyilvánosan is bocsánatot kérne az újságíróktól.

A diákok egy nyílt levelet is elküldtek Robert Ficónak, amelyben egyebek mellett azt írják: „Növekvő gyűlöletet tapasztalunk és tendenciózus támadásokat a kiválasztott médiumok ellen, amelyeket Ön személyesen, miniszterelnök úr, nyíltan ellenségesnek nevezett” . A diákok azt szeretnék, ha Robert Fico bocsánatot kérne a a kijelentései miatt, miszerint néhány sajtótermék és újságíró nem kívánatos a koalíció által szervezett sajtótájékoztatókon.

A kormányhivatal épülete előtti tüntetés reggel 8 órától délután 16:00-ig tart.

Fico: Néhány sajtóterméknek ellenséges a politikai állásfoglalása

Hírdetés

Robert Fico egy sajtóközleményben indokolta meg, hogy miért tilt ki néhány sajtóterméket a sajtótájékoztatókról. Abban az áll, hogy a miniszterelnök megszakítja a kommunikációt a szóban forgó médiumokkal, amíg azok teljesítik a törvényes kötelezettségüket. A sajtóközlemény név szerint is említi, hogy a Markíza televízióról, a Denník N és a Sme napilapokról és az Aktuality.sk portálról van szó.

Fico saját szavai szerint tiszteletben tartja, hogy a hatóságok a vonatkozó jogszabályok szerint kötelesek tájékoztatást adni a médiának tevékenységükről. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy ennek a kötelezettségnek az a célja, hogy a lakosság valós, átfogó és időszerű tájékoztatását garantálja.

Szerinte az érintett médiumok az új kabinet megalakulásának első órái óta nem tesznek eleget azon kötelezettségüknek, hogy hitelesen, átfogóan és időben tájékoztassák a nyilvánosságot a hatóságok tevékenységéről. „Különösen a szlovák kormány és a kormányfő esetében” – mutatott rá. Szerinte az adott médiumok állásfoglalásai ellenségesek, amelyek elsősorban hamis, hiányos információk nyilvánosságra hozatalán, illetve információk eltitkolásán alapszanak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »