Állandósult a kéményseprőhiány

Szinte bizonyos, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kéményseprői egyes területeken nem voltak képesek december végéig elvégezni az alapvető szolgáltatásokat, a tüzelő-fűtő berendezések menetrend szerinti ellenőrzését, tisztítását, valamint kötelező felülvizsgálatát – írja a Magyar Nemzet szerdai számában.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, ez annak a következménye, hogy a kéményseprési ágazatban óriási a szakemberhiány. Főként abban a 17 megyében, illetve azon a 2499 településen, ahol tavaly júliusban az OKF vette át a kéményellenőrzési feladatokat. Ezt a szervezet úgy próbálja csillapítani, hogy közmunkásokból képez ki kéményseprőket.

   
Számítások szerint a megyénként 40-50 új szakember kitaníttatása összesen 850 millió forint kiadással járhat, amit az adófizetők állnak majd – olvasható a lapban.

De nemcsak a szakemberhiány okoz problémát:

“Ha van pénzed élhetsz, ha nincs pénzed, dögölj meg!”

Szinte az egész országot megrázta a szadai tragédia: az elmúlt hetekben két 9 éves kislány halt meg szén-monoxid-mérgezésben. Különösen megrázóvá teszi a gyermekek halálát, hogy a családi ház kéménye eddig tisztázatlan körülmények között nem volt bejelentve a hatóságoknak, így azt a kéményseprők nem is ellenőrizhették – sóhajtott fel Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »