Államtitkári látogatás Háromszéken (Oktatás)

Államtitkári látogatás Háromszéken (Oktatás)

Milyen kihívások elé néz a hazai magyar oktatás, milyen megoldási lehetőségek vannak egy-egy térségben a különböző kérdéseket érintően – ezekről tájékozódott múlt pénteki sepsiszentgyörgyi látogatása alkalmával az oktatási minisztérium magyar államtitkára. Megkeresésünkre Kallós Zoltán elmondta, az ingázó diákok költségtérítésétől a román nyelv oktatásának nehézségein keresztül az iskolák korszerű felszereltségéig sok mindenről szó esett.

A szaktárca államtitkára zárt körű találkozón tárgyalt Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével és Kiss Imre megyei főtanfelügyelővel, ezért háromszéki látogatásáról később telefonon kérdeztük. Mint elmondta: arról beszéltek, milyen kihívások elé néz a hazai magyar oktatás és milyen megoldási lehetőségek vannak, de az ingázó diákok utazási költségeinek megtérítése is szerepelt a témák között. Kérdésünkre elmondta, a román nyelv oktatásáról is beszéltek, és tájékoztatott, a kilencedikes és tizedikes, a kisebbségek számára szerkesztett/írt románnyelv- és irodalomtankönyvek a napokban kikerülnek a nyomdából és egy-két héten belül a diákok asztalán lesznek.

Hírdetés

Kallós Zoltán ellátogatott a megyeszékhelyi Székely Mikó Kollégiumba, ahol arról tájékozódott, hogyan tudna felkészülni az iskola az önállóan szervezett kilencedikes felvételire, ha ezt az új oktatási törvény előírná, amiként ez a tervezetben szerepel a különleges besorolású intézmények esetében.

Az államtitkár a Háromszék kérdésére válaszolva megerősítette, az oktatási törvénytervezet szerint a megyei kiválósági központok valóban elveszítenék a jogi személyiségüket, és a főgimnáziumok, nemzeti kollégiumok kiválósági csoportjaivá válnának.

Lapunk kérdésére, miszerint az elfogadás előtt álló oktatási törvénytervezet az előbbihez képest milyen szinten szavatolja a magyar kisebbségi jogokat az oktatás terén, illetve bővíti-e ezeket a jogokat, Kallós Zoltán elmondta: a korábbi jogok megjelennek az új törvénytervezetben, de vannak új rendelkezések, amelyek nem vonatkoznak konkrétan a kisebbségekre, ám kihatással vannak életükre, Ezekre vonatkozóan nyújtott be az RMDSZ és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége módosító javaslatokat, a végső döntés a parlamenti vita során dől el – mondotta.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »