Államtitkár-leváltás és adóreform miatt vitáznak a lengyel koalíciós partnerek

Sérti a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette lengyel kormánykoalíció alapját képező megállapodást Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes szerint, hogy az általa irányított koalíciós kis párt, az Egyetértés soraiból kinevezett egyik államtitkárt szerdán leváltotta Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

Anna Kornecka, a fejlesztési tárca államtitkára leváltásáról szerdán a kormányszóvivő, Piotr Müller tájékozotatta a sajtót. Morawiecki döntését a szóvivő azzal indokolta meg, hogy túl lassan haladnak a munkálatok a Lengyel Megállapodás nevű országfejlesztő program egyik kulcsfontosságú, olcsó ház- és lakásépítést elősegítő projektjén.

Gowin, aki kormányfőhelyettesként éppen a fejlesztési tárcát irányítja, szerda este a TVN24 kereskedelmi hírtelevízióban elmondta: Morawiecki döntéséről nem egyeztettek vele, a lépés sérti a kormánykoalíciós szerződést.

Bejelentette: Kornecka leváltását az Egyetértés "nem hagyja válasz nélkül". Azon kérdésre válaszolva, pártja megmarad-e a kormánykoalícióban, a kormányfőhelyettes közölte: az ügyet szombaton vitatja meg az Egyetértés választmánya.

Hírdetés

Gowin és Kornecka az utóbbi időben bírálták a Lengyel Megállapodás keretében készülő nagyszabású adóreformot, amely szerintük hátrányosan érinti a vállakozókat.

A beruházásokat elősegítő, az egészségügy fejlesztését, a munkahelyteremtést célzó, valamint a magyar CSOK-hoz hasonló otthonteremtési megoldást is tartalmazó Lengyel Megállapodás programját a PiS májusban mutatta be. A programra az uniós forrásokból lehívandó 770 milliárd zloty (mintegy 60,1 ezer milliárd forint) mellett a lengyel állami költségvetésből 650 milliárd zlotyt (50,7 ezer milliárd forint) szánnak.

A program adóreformot is tartalmaz. A kormány bejelentése szerint a havi bruttó 12 ezer zlotynál (mintegy 1 millió forint) alacsonyabb jövedelműek ennek nyomán kevesebbet fizetnek be az államnak mint eddig. Mintegy 18 millió lengyelt érintenek majd különféle adókedvezmények, a többi között a jelenlegi maximum 8 ezer zlotyból (624,3 ezer forint) 30 ezer zlotyra (2,3 millió forint) emelik az évi jövedelem adómentes összegét. A 2,5 ezer zlotynál (195,1 ezer forint) alacsonyabb nyugdíjak adómentesek lesznek. Kedvezményes jövedelemadót ajánlanak a külföldre költözött, hazatérő lengyeleknek.

A Lengyel Megállapodás támogatásáról a PiS június közepén megegyezett a volt elnökjelölt, Pawel Kukiz rockénekes által irányított kisebb ellenzéki tömörüléssel. Az egyezség elvileg biztosíthatja a PiS többségét egyes szavazásokon, amelyeken a 232 képviselővel rendelkező jelenlegi kormánykoalíció nem szavazna egységesen a 460 fős alsóházban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »