Állami „vigaszposzt” Iordachénak: Benedek szerint szakmai alapon támogatta az RMDSZ a kinevezést

Állami „vigaszposzt” Iordachénak: Benedek szerint szakmai alapon támogatta az RMDSZ a kinevezést

Az RMDSZ támogatta Florin Iordache volt igazságügy-miniszter megválasztását a törvényhozási tanács élére – közölte a Krónikával Benedek Zakariás képviselőházi frakcióvezető.
Amint arról beszámoltunk, állami intézmény vezetői tisztségével „vigasztalja” a Szociáldemokrata Párt (PSD) az igazságügyi törvények módosítása, a hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendelet miatt évek óta az igazságügy egyik legfőbb ellenségének tekintett Florin Iordachét, aki a PSD megújulási imázskampányának részeként nem kapott helyet a párt jelöltlistáin a parlamenti választás előtt.

A képviselőház jelenlegi alelnökét a törvényhozási tanács élére nevezte ki a parlament.

Hírdetés

A PSD igazságügyi reformját kidolgozó parlamenti különbizottságot is vezető Iordachét nagy szavazattöbbséggel – 185 támogató vokssal 43 ellenében – választotta meg a törvénytervezetek jogharmóniáját véleményező testület élére a kétkamarás parlament együttes ülése kedden este. Ellenjelöltje, a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) által támogatott Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság volt elnöke mindössze 41 szavazatot és 187 ellenszavazatot kapott.

Iordache addig maradhat a testület élén, ameddig akar, megbízatása ugyanis nem meghatározott időre szól, a jogszabályok nem pontosítják, hogyan lehet a törvényhozási tanács elnökét visszahívni.

A poszt azért üresedett meg, mert a tanácsot eddig vezető 77 éves Şerban Iliescu lemondott. A jobbközép oldal felháborodottan fogadta Iordache megválasztásának hírét. Az eset miatt a PNL és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egymásnak esett: mindkét alakulat azzal vádolta meg a másikat, hogy képviselői megszavazták a kinevezést.

Az RMDSZ is Iordache kinevezése mellett szavazott. Benedek Zakariás képviselőházi frakcióvezető a Krónikának kifejtette, a szövetség szakmai alapon döntött a PSD-s politikus mellett.

– magyarázta Benedek.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »