Állami benzinárkompenzáció, már Romániában is

Állami benzinárkompenzáció, már Romániában is

Romániában júliustól legalább három hónapos időszakra az állami költségvetésből fogják kompenzálni az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését, az erről szóló intézkedéseket a kormány csütörtöki ülése után részletezik – jelentette be a kormánykoalíció két pártelnöke, Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök és Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök szerdán.

A román kormánypártok vezetői szerint a kompenzálási mechanizmusról szóló jogszabályt egy következő kormányülésen fogadják majd el. Az árkompenzációt az állami költségvetésből fogják finanszírozni, de a kormány annak a lehetőségét is mérlegeli, hogy a kompenzáció egy részét az ágazatban működő vállalatokra terhelje.

Hírdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői a liberális energiaügyi minisztert sürgették, hogy az üzemanyagok árának hatósági korlátozására dolgozzon ki javaslatot, míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai a szociáldemokrata pénzügyminisztertől várták a megoldást, arra hivatkozva, hogy az üzemanyag árának jelentős részét a költségvetésbe kerülő áfa és A liberálisok szerint az árstop hiányt idézhet elő, a szociáldemokraták pedig azzal érveltek, hogy nincs semmi garancia arra, hogy csökkeni fog a fogyasztói ár, ha lefaragják az adóterheket.

Romániában több mint másfélszeresére drágult az üzemanyag az év eleje óta. A közösségi oldalakon az autósok tiltakozó akciókat szerveznek, csekély mértékű üzemanyagot tankolva helyenként órákra megbénítják a töltőállomások forgalmát. A román fuvarozók országos szövetsége (FORT) is múlt heti közleményében az üzemanyag árának hatósági korlátozását követelte Magyarország és Szlovénia példájára hivatkozva.

A román versenytanács által működtetett árfigyelő honlap szerint szerdán Bukarestben a legolcsóbb gázolaj 9,16 lej, a legolcsóbb benzin pedig 8,56 lej volt literenként.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »