Államfőválasztás: elmaradt a szélsőjobb fordulat Ausztriában

Államfőválasztás: elmaradt a szélsőjobb fordulat Ausztriában

Alexander Van der Bellen független jelölt nyerte az ausztriai elnökválasztást hétfőn, ezzel megakadályozva Norbert Hofer szélsőjobboldali politikus győzelmét.

Alexander Van der Bellen231_b

Hofer a vasárnap rendezett osztrák elnökválasztáson leadott voksok megszámlálásának kezdetén még nyerő pozícióban volt, de végül Van der Bellen uniós kampányígéretei a zöldek támogatásával kapott bizalmat az osztrák szavazóktól.

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje még a hivatalos eredmény közzététele előtt, hétfő délután elismerte vereségét. A Zöldek pártja által támogatott független jelölt rendkívül szoros versenyben előzte meg szabadságpárti ellenfelét: van der Bellen a voksok 50,1, míg Hofer 49,9 százalékát gyűjtötte be. Osztrák sajtójelentések szerint a szavazatok számlálása egész nap tartott, és sokáig Norbert Hofer vezetett, ám jött a 700 ezer levélszavazat, ami végleg eldöntötte a kancellár kilétét.

Az már az első fordulóban eldőlt, hogy a választásnak történelmi jelentőségű eredménye lesz, hiszen most először nem az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vagy az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki a szövetségi elnök. Hofer első fordulós győzelme nyomán elemzők új politikai korszak kezdetéről beszéltek, sokan pedig azzal magyarázták az osztrák szélsőjobb előretörését, hogy a bécsi kormány a menekültkérdésben nem adott megoldási lehetőséget az osztrák lakosok számára.

Az osztrák államfő megbízatása hat évre szól, ő az egyetlen olyan állami méltóság, akit demokratikusan és közvetlenül választanak. Az elnöknek leginkább reprezentatív szerepe van, gyakorlatilag nem avatkozik bele a belpolitikai történésekbe.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »