Államfő: kormánynak működnie kell, s végre nem a saját, hanem az ország problémáival foglalkoznia

Államfő: kormánynak működnie kell, s végre nem a saját, hanem az ország problémáival foglalkoznia

Zuzana Čaputová államfő mérlegelni fogja az új miniszterjelölteket, ugyanakkor nem látja értelmét a kormányválság okozta jelenlegi agónia elnyújtásának. Eduard Heger kormányfőtől várja azoknak a jelölteknek a listáját, akik a leköszönő SaS-es miniszterek helyébe léphetnek. Hangsúlyozta: a kormánynak működnie kell, s végre nem a saját, hanem az ország problémáival foglalkoznia.

„Először is: csak azután fogok dönteni, hogy megkapom a lemondásokat, ami valószínűleg megtörténik. Elsősorban a megüresedő négy posztra javasolt jelöltek listáját kell megkapnom a kormányfőtől” – mondta az államfő. Kijelentette: miután hazatér egy régóta tervezett szolgálati útról, ez a kérdés prioritást fog élvezni.

Richard Sulík gazdasági miniszter lemondásával kapcsolatban elmondta, hogy az OĽaNO feltételeit bizonyos mértékig abszurdnak tartja.

Hírdetés

– hangsúlyozta arra a kérdésre válaszolva, hogy elfogadja-e a gazdasági miniszter lemondását.

Az államfő emlékeztetett: még a múlt héten felszólította a kormányfőt, hogy hétfőn zárjanak le minden ellentétet és egyezkedést.

A kormányválság több hete húzódik, az SaS Igor Matovič OĽaNO-elnök távozását követeli, az OĽaNO ezt elutasítja. Az SaS-es miniszterek beharangozott lemondásának napján az OĽaNO javaslatcsomaggal érkezett a kormányülésre, bejelentése szerint, ha az SaS elfogadja azt, Matovič távozik. Az SaS kész tárgyalni a javaslatokról, de csak Matovič lemondása után – jelentette be Sulík, és azt is közölte, hogy ő már benyújtotta a lemondását.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »