"Allah a fejkendős lányokat jobban szereti"

A Krone.at cikke:

Tanárok újfent felhívják a figyelmet az iszlámnak az iskolai mindennapokban erősödő befolyására – interjúkban olyan tapasztalatokról számolnak be, melyek gondolatébresztők. Egy az Addendum kutatóplatformmal való interjúban egy tanárnő elárulja, hogy egy nyolcéves lány megtagadta, hogy fejkendőjét levegye. Az anyja belesulykolta: „Allah a fejkendős lányokat jobban szereti”. A tanárképviselet érdeklődése, hogy pedagógusoknak ilyen esetekben hogyan kell reagálniuk, az illetékeseknél süket fülekre talált.

Alig röviddel ezelőtt találta úgy Ibrahim Olgun, az Ausztriai Iszlám Hitközösség elnöke, hogy az óvodákban és iskolákban való fejkendőtilalom „álvita”, és „közvetlen beavatkozás az iszlám belügyeibe”. Azonban amiről egy tanárnő az Addendummal való beszélgetésben beszámol, sokkoló, és azt mutatja, hogy a témánál egyáltalán nem csak a vallásgyakorláshoz való jogról van szó, hanem arról, hogy gyerekeket nyomás alá helyeznek.

Az emberi testről való szakoktatás is problémává válik

Hírdetés

Az iszlám befolyásának az oktatásra is vannak kihatásai. Így egy tanárnő arról számol be, hogy egy elemi iskolás diáklány félt, hogy szaktankönyvét hazavigye. Ha az apja látná a meztelen emberekről való képeket, megölné.

Egy további esetben egy fiú a szakoktatáson könnyekben tört ki. A Testünk témájú könyvet nem ütheti fel, mert „egy angyal ül a vállamon, és mindent felír, ami jót és rosszat teszek. Ha ezt a könyvet felütöm, az angyal rosszat ír fel”.

A probléma évek óta ismert – és oda se figyelnek rá 

Tanárképviselők már két évvel ezelőtt levélben tájékoztatták többek között a bécsi városi iskolaszéket, a gyerekjogok hivatalát, a hitközösséget és az oktatási minisztériumot, és a hivatalokat cselekvésre szólították fel. A „Lányok és emancipációjuk az osztrák iskolarendszerben” témát végre komolyan kell venni. A bécsi városi iskolaszék elnökének hivatala mindössze az oktatási minisztérium egy 2004-ből való rendeletére hivatkozott, ami még mindig szabályozza a fejkendők iskolában való viselését, és a vallási parancsolatok egyházon kívüli hivatalok általi korlátozását nem megengedettnek nyilvánítja.

(Hidra)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »