Áll a bál egy Trump interjú körül

Donald Trump republikánus elnökjelölt stábja tagadja, hogy Trump interjút adott volna a Nedeljnik című belgrádi hetilapnak, míg a lap szerkesztősége közölte: lehetséges, hogy az elnökjelölt és emberei valamiért letagadják az elhangzottakat, de az is lehet, hogy az interjú elkészítésében segédkező közvetítő szedte rá az újságot egy hamis szöveggel.

A Nedeljnik című befolyásos politikai hetilap csütörtöki számában jelent meg az interjú Donald Trumppal, amelyben az elnökjelölt hibának nevezte, hogy a NATO 1999-ben légihadjáratot indított a szerbek ellen, valamint bocsánatot kért azért, ahogyan az amerikai politika, különösen a Clinton-kormányzat bánt Jugoszláviával, illetve Szerbiával. Az interjút a teljes balkáni térség médiája, valamint a világsajtó több képviselője is átvette.

Nem hivatalos úton történt

Trump sajtóosztálya közölte: az elnökjelölt soha nem adott interjút a Nedeljniknek sem személyesen, sem közvetítőn keresztül. A lapban közvetítőként feltüntetett Suzie Jaworowski, a republikánus párt Indiana állambeli kampánymenedzsere is megerősítette: rajta, illetve email-fiókján keresztül nem készült interjú.

A Nedeljnik közleménye szerint a lap több mint egy éve szeretett volna interjút készíteni Donald Trumppal, ám ez hivatalos úton nem sikerült, így személyes kapcsolatokon keresztül, egy, az Egyesült Államokban élő szerb színész segítségével vették fel a kapcsolatot az elnökjelölttel. Vladimir Rajcic több felvétellel is bizonyította, hogy közeli kapcsolatban áll Mike Pence-szel, a Republikánus Párt alelnökjelöltjével, aki felajánlotta, hogy segít az interjú elkészítésében – magyarázta a Nedeljnik. Hozzátették, hogy a kérdéseket szeptember elején küldték el, a válaszok pedig a múlt vasárnap, a második elnökjelölti vita után érkeztek meg a szerkesztőség címére.

Nem először tagadja le szavait

„Nem ez lenne az első, és biztosan nem is az utolsó eset, hogy Donald Trump letagadja a saját szavait” – írta a lap a közleményben. A Nedeljnik szerint ennek az lehet az oka, hogy az interjú nem érte el a várt hatást. Az interjú célja feltehetően az volt – magyarázták -, hogy Donald Trump a szerb lapnak mondottakkal szeretett volna rokonszenvet kelteni az Egyesült Államokban élő szerbekben, akiknek a szavazata sokat nyomhat a latban az úgynevezett ingaállamokban, például Michiganben vagy Ohióban, ami a választás végeredményét is befolyásolhatja. A nemzetközi sajtó – főleg a Trump-ellenes média – azonban úgy tálalta a szerbektől való bocsánatkérésre vonatkozó részt, hogy Trump „a srebrenicai népirtás elkövetőitől” és „a balkáni mészárostól, Slobodan Milosevictől” kért bocsánatot, habár ilyen részlet nem is szerepel az interjúban – olvasható a Nedeljnik közleményében. A lap vizsgálatot indított az ügyben, és bocsánatot kért az olvasóktól, akiket szándékosan semmiképpen sem akartak becsapni – írták.

Valódi?

Az említett közvetítő, Vladimir Rajcic is közleményt adott ki az ügyben, amelyben az interjú valódisága mellett állt ki. Megfogalmazása szerint „egész nap senki nem cáfolta az interjút, csak később, amikor a Newsweek honlapján megjelent egy szöveg, amelyben hamisan kötik össze Srebrenicát és Trump nyilatkozatát”, akkor döntött úgy valaki, hogy le kell tagadni az interjút.

Az érintett felek közölték: a napokban kivizsgálják az ügyet, és közlik az eredményeket a sajtóval.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »