Áll a bál a komp körül

Áll a bál a komp körül

Bodak, Doborgaz és Vajka lakosai csak komppal tudnak átkelni a Dunán és eljutni Keszölcésre. A doborgaziak csipkártyájukkal előnyt élveznek a kompra jutásnál, a vajkaiaknak és bodakiaknak várniuk kell a sorukra.

A ma is működő kompjárat elindításával az volt a cél, hogy a bősi vízerőmű megépítése miatt elszigetelt falvak lakosai ne kerüljenek hátrányos helyzetbe. A kompra a három település lakosai elsőbbséggel juthattak fel, de a rendszer gyakran elromlott. Álló Donát, Vajka és Világi Tamás, Bodak polgármesterének is az véleménye, hogy a Vízgazdálkodási Építővállalatnak a rendszer megváltoztására vonatkozó elképzelései nem visznek közelebb a megoldáshoz.

„Nem mi kértük a rendszer megváltoztatását. Felajánlották. Csakhogy olyan információkat kérnek tőlünk, amelyeket, ha megadnánk, megsértenénk a személyiségi jogok védelméről szóló törvényt. Ennek értelmében nem megengedett, hogy két személyes adatot kérjünk, illetve közöljünk. Ilyen például a név és a gépkocsi rendszáma együtt” – mondták. A Vízgazdálkodási Építővállalat az új csipkártyák kiadásához kérte a gépkocsi rendszámát, a tulajdonos nevét, lakcímét, valamint az indoklást, amiért felvették az illetőt a névsorba. Válaszként Vajka polgármestere átküldte a Vajkán nyilvántartott gépkocsirendszámok listáját. A személyes adatok védelméről szóló törvényre hivatkozva további adatokat nem adott meg. A Vízgazdálkodási Építővállalat tudomásul vette a döntést, de közölte, a listán szereplő gépkocsik számát csökkenteni kell, mert érvelésük szerint ebben a mennyiségben – ahogyan fogalmaztak – értelmét veszíti az elsőbbségi bejutás státusa. Ez még tavaly májusban történt. 2017 decemberében, illetve ez év februárjában felgyorsult a levél- és e-mail-váltás. A Vízgazdálkodási Építővállalat továbbra is kéri az elsőbbségi bejutásra jogosultak névsorát, amely tartalmazza a személyek nevét az autójuk rendszámával együtt, Álló Donát, Vajka polgármestere pedig továbbra is a törvényre hivatkozik. A polgármester február 12-én panaszlevelet írt az ügyben Sólymos László környezetvédelmi miniszternek, és figyelmeztette, ha nem születik mielőbb megoldás, tiltakozó akciót szerveznek.
 

Doborgaz polgármestere, Boráros József másként gondolkodik. Ő leadta a kért névsort az összes adattal együtt. „Senkit, aki nem doborgazi lakos, nem engedtem beírni. Még a saját testvéremet sem. Én is megéltem azt, amikor sürgősen orvoshoz kellett volna mennem, de nem tudtam feljutni a kompra. Pedig aki előttem állt a sorban, egy sem volt helyi lakos” – mondta. A doborgaziak körülbelül egy héttel ezelőtt vehették át az elsőbbségi bejutásra jogosító csipkártyát. „Bízom benne, hogy ha ősszel elindul az új, még nagyobb kapacitású komp, talán erre a csiprendszerre sem lesz már szükség” – mondta Boráros József. A Vízgazdálkodási Építővállalat azt állítja, a sorozatos visszaélések miatt a hat érintett község, Nagyszarva, Felbár, Keszölcés, Nagybodak, Doborgaz és Vajka polgármestere egyöntetűen kérte a rendszer megváltoztatását. A komp előtti sorompót távirányító nyitja, minden önkormányzat öt darabot kapott belőle. Azóta azonban valakik rájöttek, hogyan lehet lemásolni. Húsz euróért beszerezhető, és a körnnyékbeliek szerint százával van belőle, úgyhogy a jelenlegi rendszer nem működhet.

Kérdésünkre Stela Ištvánfyová, a Vízgazdálkodási Építővállalat igazgatóságának irodavezetője azt válaszolta, december 1-jén kérték a polgármesterektől azon gépkocsi-tulajdonosok listáját, akik jogosultak az elsőbbségi sáv használatára. Néhányan a mai napig nem küldték el. „Vajka polgármesterétől is csak február 9-én kaptuk meg a névsort, sajnos nem nyilvánvaló, hogy kizárólag helyi lakosok szerepelnek-e rajta. A név mellett a gépkocsi rendszámát is tartalmaznia kell a dokumentumnak. Az érintett személy a csip átvételénél nyilvánítja ki hozzájárulását az adatai közléséhez. Az új rendszert Doborgaz lakosai már használják, Keszölcés lakosainak ügyében az intézkedés folyamatban van. Mivel az az érzésünk, hogy vannak községek, ahol a lakosok és a polgármester közti kommunikáció nem megfelelő, úgy döntöttünk, levélben fordulunk a Kis-Csallóköz lakosaihoz, hogy tájékoztassuk őket a helyzetről. Reméljük, ez a lépés is hozzájárul a kért névsor mielőbbi elkészítéséhez. A csipkártyás módszer a legjobb megoldás, mert nem hamisítható, nem másolható, nem lehet visszaélni vele” – zárta az irodavezető.

 

Somogyi Katalin


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »