Alkudozás tárgya lett az iskolai érdemjegy

Alkudozás tárgya lett az iskolai érdemjegy

Pedagógusok, oktatási szakértők és szülők is bírálják azt a minisztériumi rendeletet, amelynek értelmében az online iskolai tevékenység értékelése a diák vagy a szülő beleegyezésével történik. A lapunk által megszólaltatott illetékesek úgy vélik, tovább növeli az oktatásban tapasztalható káoszt és bizalmatlanságot, hogy a szülőnek vagy a 11–12. osztályos diáknak joga van felülbírálni a pedagógus munkáját.
Nemtetszést, elégedetlenséget váltott ki pedagógusi körökben, és szülők sem helyeslik, hogy miniszteri rendelet értelmében – amely május 15-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben – a szülők és a nagykorú (11. és 12. osztályos) diákok beleegyezését is ki kell kérniük a tanároknak, mielőtt jegyet adnak a tanulók online tevékenységére.

A diákok lezárását az oktatási minisztérium 2020/4249-es számú rendelete szabályozza, amely a közoktatást folytató intézményeknek a 2016/ 5079-es minisztériumi rendeletben megszabott szervezeti és működési szabályzatát módosítja.

A rendelet azt írja elő, hogy az online tevékenység értékelése minősítés/jegy segítségével, a diák vagy a szülő/törvényes fenntartó beleegyezésével történik.

Ugyanakkor számos oktatási intézmény nem éri be azzal, ha a nagykorú diák vagy a szülő szóbeli beleegyezését kéri az online oktatás során adandó osztályzathoz. Több tanintézet – beleértve erdélyi iskolákat is – vezetősége formanyomtatvány kitöltésére kérte az elmúlt időszakban a szülőket, gyámokat, amelyekben utóbbiak „elvi beleegyezésüket” adják a kiskorú gyermek április 22-e és június 12-e között online folytatott oktatási tevékenységének kiértékelésére. Visszás, hogy ezeket az űrlapokat az iskolák éppen a pedagógusok útján juttatták el a szülőkhöz, akik ezúton jelezhetik: egyetértenek, avagy nem, hogy gyermekük jegyet/minősítést kapjon ebben az időszakban, a tanév lezárása érdekében.

Monica Anisie oktatási miniszter az Edupedu.ro szakportálnak úgy nyilatkozott: a tárca sem a tanfelügyelőségektől, sem az iskoláktól nem kérte az írásos beleegyezést, hozzátéve: a miniszteri rendelet szóbeli hozzájárulást szab meg a szülő részéről.

A sajtóban és a közösségi médiában is megszólaltak pedagógusok a döntés kapcsán, mondván,

a rendelkezés az online oktatás amúgy is kaotikus helyzetében még nagyobb zűrzavart teremt, ugyanakkor erősíti a tanár-diák-szülő közti bizalmatlanságot, és egymás ellenségeivé teheti a diákokat és tanárokat.

Vörös Alpár, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója a közösségi oldalon posztolt egyik megjegyzésében úgy fogalmazott, a döntés „egyértelműen a szakma újabb hiteltelenítését jelenti, amely amúgy sem hiányzik a pedagógustársadalomnak”. „Rengeteg rugalmasság kellett ahhoz, hogy ezt a 2 hónapot úgy vigyük végig, hogy a hirtelen megváltozott helyzetben a diákok valósan motiváltak legyenek. Sokkal több rosszat tett ez a lehetőség, mint amennyi esetleges rosszat elhárított a minisztérium. Ezt a következő tanévben majd meglátjuk:

Hírdetés

– vélekedett a tanintézet vezetője.

„A döntés mindenkit érint: tanárt, diákot, szülőt, és ebben a helyzetben is le kell zárni a diákokat, értékelni kell a munkájukat. Azt látom gondnak, hogy az értékelés módját úgy határozták meg, hogy a szülőnek vagy a 11–12. osztályos diáknak joga van felülbírálni a pedagógus értékelését. Nem föltétlenül szolgálja a diák érdekét, ha ő vagy a szülő ily módon beleszólhat a tanár munkájába” – mondta el a Krónika megkeresésére Lukács János, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum magyartanára. Hozzátette,

az a kérdés, hogy adunk-e a szülő, diák kezébe olyan eszközt, amivel megkérdőjelezheti a pedagógus értékelését. Ha igen, akkor fel kell vállalni annak ódiumát, hogy hosszabb távon a tanulás folyamata ellehetetlenülhet, hiszen ez csorbítja a tanári munka hitelét

– mondta a pedagógus. Lukács János két iskoláskorú gyermek édesapja, így azt is megkérdeztük tőle, szülőként miként vélekedik a kérdésről.

„Szülői énem ugyanezt mondja. A gyerekeimet próbálom arra nevelni, hogy a tanár értékelését tartsák tiszteletben. Nem szólhatok bele abba, hogy ki mire hányast ad, hogyan tanít. Aligha szolgálná a fiaim érdekét, ha ellenséget látnék a tanáraikban. Bármelyik iskolában akad olyan tanár, aki egy gyerekre pikkel, vagy aki szereti, olyan iskola nincs, ahol minden tanár szuper jó, és mindenben tökéletesen teljesítsen” – mutatott rá a magyartanár. Kifejtette, ebben a rendkívüli járványhelyzetben a pedagógustársadalom azon tagjai, akiket ő ismer, megpróbáltak alkalmazkodni a helyzethez, és a legtöbbet kihozni a lehetőségekből az online oktatás során. A pedagógus azt is elmondta, iskolai szinten döntik el, hogy milyen módszert alkalmaz a tanintézet arra, hogy a szülőkkel konzultáljon: a kolozsvári Apáczaiban az osztályfőnökök összesítik a jegyeket minden tantárgyból, elküldik a szülőnek – ez külön munkát jelent.

– mondta el a pedagógus.

Lukács János azt is kifejtette, az online oktatás azt eredményezte, hogy azok a diákok, akik a járványhelyzet előtt lazábban vették a tanulást, azok az online oktatás idején még inkább így viszonyultak a dologhoz, akik pedig korábban komolyan dolgoztak, azok is kezdtek ellazulni. „Tehát nem afelé vitte ez a helyzet a diákságot, hogy szorgalmasabban és jobban tanuljon, hanem épp ellenkezőleg. És amikor előáll egy ilyen kényszerhelyzet, amiért persze senki nem hibás, de nyilvánvalóan a hatékonyság csökkenését eredményezi, akkor olyan minisztériumi döntéseket hoznak, amelyek ezeket a káros eredményeket tovább erősítik. Legitimálják a káoszt, az egymás iránti bizalmatlanságot” – fogalmazott Lukács János. Kitért arra is, hogy az érettségire készülőknek nőtt a saját felelősségük,

a tanár kiadja a munkát mindenkinek, de hogy abból mit és mennyit dolgoznak, az rajtuk múlik,

most sokkal inkább saját magukra hagyatkozva kell tanulniuk, mint korábban.

„A tanárnak ebben a helyzetben sajnos szűkültek a lehetőségei: nem tudja se kényszeríteni, se motiválni a végzősöket, hogy komolyan vegyék az érettségire való készülést” – mutatott rá lapunknak a pedagógus.

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »