Alkotni is engedd…: díjátadó tárlatnyitóval a Limes Galériában

Alkotni is engedd…: díjátadó tárlatnyitóval a Limes Galériában

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége e tanévben először hirdette meg alkotópályázatát Alkotni is engedd… címmel, öt kategóriában olyan magyar pedagógusok részére, akik a hivatásuk gyakorlása mellett valamelyik művészeti ágban is kreatívan tevékenykednek. Az aranysávos pályázók az oklevelükön kívül tárgyi jutalmat is átvehettek június 11-én, a helyi Limes Galéria hajójában tárlatnyitóval egybekötött eredményhirdetésen.

Farkas Veronika művészettörténész-galériaigazgató üdvözlő szavai után Fekete Irén országos SZMPSZ-elnök megnyitó beszédében azt is elmondta, hogy az SZMPSZ ősszel kiírt pályázati felhívására 45 intézmény 55 pedagógusa 178 online elküldött alkotással nevezett be a következő kategóriák egyikébe: képzőművészet, iparművészet, fotó – számítógépes grafika és montázs, irodalom, zene – zeneszerzés.

Az értékelésre felkért zsűritagok az ötletesség, eredetiség, színvonal, valamint a kivitelezés minősége alapján bronz-, ezüst- vagy aranysávval minősítették a műveket és alkotóikat. Mivel a távolabb élő pályázók nem tudtak személyesen jelen lenni, ezért ők majd az eseményről készült kisfilmet szemrevételezhetik, s a legjobban sikerült művek egy közös kiadványban is megjelennek. Az is elhangzott, hogy mivel az újszerű kezdeményezésük iránt nagy érdeklődés mutatkozott, s valóban színvonalas műveket kaptak, az alkotópályázatukkal hagyományt teremtenek.

„A művészet örök, a lélek gyógyítója“ – hangsúlyozta az elnökasszony, aki valamennyi pályázónak megköszönte az aktivitását és alkotásaikat, Farkas Veronikának pedig a lehetőséget, hogy a sajátos hangulatú templomhajóba befogadta a tárlatanyagot. „Az öröm legyen mindenkié!“ – kívánta kollégáinak és a galéria látogatóinak.

Majd Vörös Mária, az SZMPSZ országos alelnöke értékelte a beküldött műveket, hangsúlyozva, hogy a zsűreinek nagyon nehéz dolga volt. Elárulta, hogy a kategóriánkénti értékelő bizottságok az alábbi összetételben működtek:

Hírdetés

1. Képzőművészet: Feke Arnold (Szlovák Nemzeti Múzeum, Pozsony), Török Bianka pedagógus – képzőművész (Schola Privata, Gúta) és Török Zita művésztanár (Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola, Berettyóújfalu), 2. Iparművészet: Csémy Éva művésztanár (Szímő), Ferdics Béla pedagógus (Schola Privata, Gúta) és Novák Ágota művésztanár – textilművész (Komáromi Művészeti Alapiskola), 3. Fotó – számítógépes grafika és montázs: Cséfalvay Á. András (Dunaszerdahely), Tóth Ferenc (Tardoskedd) és Dobos Barbara (Dunaszerdahely) fotós, 4. Irodalom: Aich Péter költő, prózaíró, szerkesztő, tankönyvszerző (Pozsony), Hogya György prózaíró (Királyhelmec) és Laboda Róbert slam poetry költő, pedagógus (Komárom), 5. Zene-zeneszerzés: Dobri Dániel zeneszerző (Magyarország) és Zsapka Attila zeneszerző, zenész, énekes (Érsekújvár).

Azután Novák Mónika ismertette az eredményeket, s az aranysávosok az oklevelükön és virágcsokrukon kívül tárgyi jutalmat vehettek át az SZMPSZ vezetőitől. Mivel nagyon sok nívós pályamunka született, ezért valamennyi kategóriában az SZMPSZ különdíját is átadták, s az arra érdemes személyt korábban nem az egyes kategóriák zsűritagjai, hanem az SZMPSZ saját ítészei választották ki.

Az eseményen Králik Máté egyetemista több beérkezett verset is elmondott, s hangfelvételről a legjobb zenei művekből is ízelítőt kaptunk. Arany Nikolett aranysávos pedagógus csodálatos énekhangja és az általa előadott Ima pedig bezengte a tágas termet.

A tárlatanyag július 4-ig, hétköznapokon 13-17 óra között, az időszerű járványügyi előírások betartásával tekinthető meg a Limes Galériában. Más napokon előzetes egyeztetés szükséges a 00421-903-719493-as telefonszámon.

Az alkotópályázatról írt előző cikkünkben az aranysávosok névsora is megtalálható.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »