Alkotmányos az orvosok havi extrajuttatásáról rendelkezõ törvényt

Elutasította kedden az Alkotmánybíróság a kormány óvását azzal a törvényi előírással kapcsolatban, amely az egészségügyi alkalmazottaknak havonta fizetendő, ösztönző extra juttatásokról rendelkezik. Az Alkotmánybíróság által az Agerpreshez eljuttatott közlemény értelmében a taláros testület egyöntetűen úgy szavazott, hogy a 2006/95-ös törvényt módosító jogszabály megfelel az alaptörvény előírásainak. A döntés végleges – áll a közleményben.

A kormány idén júliusban emelt alkotmányossági kifogást a parlament által előző hónapban elfogadott jogszabály ellen, amely arról rendelkezett, hogy legfeljebb két minimálbérnek megfelelő összegű extra juttatást kaphatnak az orvosok tevékenységük ösztönzése céljából. A törvény azt is előírja, hogy a helyi közigazgatási szervek is hasonló összegű juttatásokkal honorálhatják az egészségügyi személyzet munkáját.

Alkotmányossági kifogásában a Cioloş-kabinet többek között arra hivatkozott, hogy a közszférában dolgozók béréről kizárólag a 2010/284-es törvény hivatott rendelkezni. Óvásában indokként hozta fel, hogy bár a rendelkezés jelentős – idén 3,2 milliárd lejes, 2017-be pedig 5,5 milliárd lejes – többletköltséget jelentene az államkassza számára, a parlament nem jelölte meg a finanszírozásához szükséges költségvetési forrást. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »