Alkotmánybírósághoz fordul a Mi Hazánk a kötelező Covid-oltások miatt

Alkotmánybírósághoz fordul a Mi Hazánk a kötelező Covid-oltások miatt

 Ismét tömeges alkotmányjogi panasz benyújtását szervezi meg a Mi Hazánk a Covid-oltások kötelezővé tétele miatt, közzétéve a párt jogi kabinetjének beadványmintáját az egészségügyi dolgozók számára – írja közleményében Novák Előd. A Mi Hazánk alelnöke hozzátette: az Alkotmánybíróság így megsemmisítheti a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29.) korm.-rendeletet alaptörvény-ellenesség miatt, ahogy az Ab bejelentése szerint a védettségi igazolványról már hamarosan dönthet a Mi Hazánk által szervezett tömeges panasz nyomán, alapjogok megsértése miatt. 

Novák Előd szerint “alkotmányellenes, hogy a kormány azzal zsarolja az embereket, egyre több foglalkozási körben kilátásba helyezve: oltassák be magukat, különben elveszik a munkájukat.” Hangsúlyozta: 

“a Mi Hazánk az egyetlen párt, amely szerint elfogadhatatlan, hogy bizonyos munkahelyeken kötelező lesz az oltás, inkább az oltások valódi következményeiről kellene beszélni. Mindenki maga dönthessen a sorsáról, korrekt tájékoztatás után! 

Hírdetés

Aki a vírus kockázatától jobban fél, az magát beoltathatja, de bármilyen erőltetés vagy diszkrimináció elfogadhatatlan. Így is hosszúak az egészségügyi várólisták, létszámhiány van az orvosok és szakdolgozók körében, ez a lépés csak fokozná a külföldre vándorlásukat, ezáltal az egészségügyi rendszer további romlását.” 

Az Alkotmánybíróság júliusban közölte, hogy megkezdte a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos alkotmányjogi panaszok érdemi vizsgálatát, miután „az elmúlt két hónapban nagyszámú alkotmányjogi panasz érkezett az Alkotmánybírósághoz”. A Mi Hazánk Mozgalom május 1-jén tette közzé letölthető beadványmintáit a védettségi igazolvány miatti diszkrimináció ellen tiltakozva, arra kérve mindenkit, hogy tömegesen tegyenek alkotmányjogi panaszt az alapjogok megsértése miatt, s a felhívás sikeresnek bizonyult, széles körű társadalmi felháborodás övezi a védettségi igazolvány kötelezővé tételét. Az Alkotmánybíróság döntésére abban az ügyben várhatóan a nyári ítélkezési szünetet követően kerül sor. 

A Mi Hazánk Mozgalom már április végén, egyedüli pártként jelezte alkotmányossági aggályait a kormány védettségi igazolvánnyal összefüggő egyes rendelkezéseivel kapcsolatban, és azok alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte – közölte Novák Előd.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »