Alkotmánybíróság: beiktatták Varga Attiláékat

Alkotmánybíróság: beiktatták Varga Attiláékat

Letette szerdán a hivatali esküt az államfői rezidencián, Klaus Johannis elnök előtt az alkotmánybíróság három, idén kinevezett tagja, akik három olyan taláros helyét veszik át, akinek idén járt le a mandátuma.

varatalkb_bVarga Attila a szerdai eskütételkor

A három új alkotmánybíró a képviselőház által jelölt volt RMDSZ-es képviselő, alkotmányjogász Varga Attila, a Klaus Johannis államfő által jelölt Livia Stanciu, a legfelsőbb bíróság volt vezetője, valamint Marian Enache volt UNPR-es képviselő, akit a szenátus jelölt a tisztségbe.

A taláros testület egyúttal hároméves mandátumra elnököt is választott Valer Dorneanu eddigi ügyvivő elnök, korábbi szociáldemokrata képviselő, volt képviselőházi elnök személyében. Dorneanu úgy nyilatkozott: azt szeretné, ha a jövőben az állami intézmények nem néznék olyan intézménynek az alkotmánybíróságot, ahová minden politikai konfliktust továbbpasszolhatnak.

Varga Attila a 2007-ben kinevezett Puskás Bálintot váltja a testület magyar tagjaként. A másik két távozó Augustin Zegrean eddigi elnök és Tudorel Toader. Az 53 éves, Szatmárnémetiben született Varga Attila alkotmányjogász 1990-től 2012-ig tevékenykedett parlamenti képviselőként az RMDSZ színeiben, jelenleg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főgondnoka.

Klaus Johannis államfő az eskütételt követően arra kérte a három új alkotmánybírát, járuljanak hozzá, hogy a taláros testület stabilitási pólust képezzen az alkotmányos felépítményben. Rámutatott: az alkotmánybíróság feladata a jogállam és az alkotmányos demokrácia védelme, aminek eddig sikerrel eleget is tett. A kilenctagú alkotmánybíróság tagjait az államfő, a szenátus és a képviselőház nevezi ki kilenc évre, mindegyikük három-három bíróról dönthet. A testület összetétele háromévente újul meg, egyszerre három új tagot neveznek ki.

A mostani változások nyomán a kilenctagú testületben négy olyan taláros van, akit a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatásával neveztek ki: Marian Enachét, Valer Dorneanut, valamint Simona Maya Teodorescut, és az RMDSZ által javasolt Varga Attilát sem lehetett volna a szociáldemokraták voksai nélkül megválasztani. Mellettük két olyan alkotmánybíró tevékenykedik, akiket a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogat: Mona Pivniceru és Ştefan Minea. Két talárost (Daniel Morart és Petre Lăzăroiut) még Traian Băsescu volt államfő nevezett ki, egyet, Livia Stanciut pedig Klaus Johannis jelenlegi elnök.

Zegrean: jó a jelenlegi alkotmány

A jelenlegi alkotmány jól működik, ezért nincs szükség a módosítására – vélekedett Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság leköszönt elnöke az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban. A jogász szerint azok, akik alkotmánymódosítást szorgalmaznak, gyakran azt sem tudják, pontosan mit akarnak módosítani. „Szerintem ez egy jól kidolgozott alkotmány. Ezen alkotmány alapján fejlődtek az állami intézmények, az ország működött, és EU-, illetve NATO-tag lett” – mutatott rá Zegrean. A volt elnök szerint a kisebb módosítások csak rontanának az alkotmányon, ezért ha a politikusok minden áron változást akarnak, akkor teljesen új alaptörvényt kell elfogadni.

Zegrean hihetetlennek nevezte, hogy a képviselőház, azt követően, hogy megszavazott egy 2013-as törvényt értelmező jogszabályt, amelynek értelmében nem minősül bűncselekménynek, ha egy honatya 2013. augusztus 21. elő saját rokonát alkalmazta parlamenti irodájában, az alkotmánybírósághoz fordult, kérve annak a megállapítását, hogy alkotmányosan járt-e el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »