Alkotmánybíró-választás: Még csak egy pályázó jelentkezett

Alkotmánybíró-választás: Még csak egy pályázó jelentkezett

Az alkotmánybíró-jelöltek újabb választása iránt eddig egyetlen pályázó mutatott érdeklődést. Az illető Robert Šorl, akit a Nagyszombati Egyetem Jogi Kara jelölt alkotmánybírónak. Erről Róbert Madej (Smer-SD), az SZK Nemzeti Tanácsa Alkotmányjogi Bizottságának elnöke tájékoztatott kedden. Šorl a korábbi választásokon is indult.

Az alkotmánybíró-jelöltek következő, ötödik választására a szeptember 10-én kezdődő parlamenti ülésen kerül sor. Jelölteket augusztus 26., 12 óráig lehet javasolni.

Hírdetés

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselőknek eddig még nem sikerült megválasztaniuk a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizennégyet.

A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Zuzana Čaputová elnök asszony kijelentette: csak akkor fog újabb alkotmánybírókat kinevezni, ha teljes lesz a jelöltek létszáma.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »