Alkotás a természettel összhangban: A Partium művészeti életét színesíti a Bihar megyei Várasfenesen szervezett alkotótábor

Alkotás a természettel összhangban: A Partium művészeti életét színesíti a Bihar megyei Várasfenesen szervezett alkotótábor

Fiatal partiumi képzőművészek kezdeményezésére tartották meg az első természetművészeti tábort a Bihar megyei Várasfenesen. A rendezvényen részt vevő képzőművészek munkáiból tárlat született, amely augusztus 4-éig látogatható a helyi tájismereti otthonban.
Első ízben szervezett természetművészeti alkotótábort a Bihar megyei Várasfenesen a Partium Art Projects alkotói közösség, amelyet fiatal partiumi képzőművészek kezdeményeztek. A résztvevők munkáiból tárlat nyílt, amely augusztus 4-éig látogatható.

A szervezők közölték,

a július 12–21. közötti tábor célja a régió kulturális, művészeti életének színesítése, a helyi értékek ismertebbé tétele, valamint az, hogy a képzőművészet eszközeivel a tradíciókra, természeti és kulturális sajátosságokra kortárs szellemben reagáljanak a résztvevők.

Az esemény különlegessége, hogy magánkezdeményezésként indult, amelyet Lovadi Kinga főszervező szinte teljes egészében magánforrásból hozott létre. A várasfenesi Győrffy István Táj- és Népismereti Otthon biztosította a szállást, illetve a kiállítás helyszínét, a kiállítási anyag nyomtatását a nagyváradi Alfadekor vállalta, a szervezésben pedig az Érmelléki Gazdák Egyesülete segédkezett.

Hírdetés

A rendezvény olyan erdélyi és magyarországi alkotókat látott vendégül, akik a természetművészeti hozzáállást alkalmazzák munkáikban.

A természetművészet (nature art) műfaja már a hatvanas évek végétől elindult, de csak az utóbbi évtizedben körvonalazódott a definíciója Erőss István képzőművész összegző írása nyomán.

A természetművész a természeti erőforrásokkal összhangban, azzal együttműködve alkot, a természetben megtalálható anyagokra, rendszerekre, a természet működésére reflektál, ugyanakkor a földművelő közösségek, a falusi társadalom hagyományai, magatartása is fontos inspirációs forrássá válik.

A tábor központi témája a csoportosulásnak nevet adó part volt, amely peremvidék folyékony és szilárd, statikus és dinamikus, helyben maradó és továbbmenő, időtlen és ideiglenes között.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »