Alkoholárak alakulása az Európai Unión belül

A szeszes italok választéka, így a tömény alkohol, a bor és a sör az Európai Unió tagországai közül tavaly Finnországban volt a legdrágább, kétszer annyiba került, mint az ebből a szempontból legolcsóbb országokban, Bulgáriában és Romániában. Mindez abból a felmérésből derül ki, melyet az Eurostat tett közzé.

Az ebből a szempontból legdrágább országok sorában Szlovákia (90-es fogyasztói árindex) a 21. helyen áll, maga mögött hagyva Németországot (89-es index), és a többi V4-es tagországot.

Hírdetés

A alkoholárak szlovákiai alakulása a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szerint összefüggnek Szlovákia uniós belépésével. „Belépésünkkor literenként 10,8 euró volt az alkohol után fizetendő jövedéki adó összege, épp a kétszerese az európai átlagnak, mely literenként 5,4 euró. Ez a fő oka annak, amiért jóval drágábbak nálunk az alkoholtartalmú italok, mint a környező országokban. Ebből kifolyólag hoznak be nagy mennyiségben jóval olcsóbb italokat. Nagy konkurenciát jelentenek ebben a környező, de a nyugat-európai országok is, főként Csehország, Németország, Ausztria vagy Nagy-Britannia. Ezt a törekvések ellenére napjainkig nem sikerült csökkenteni” – magyarázta az SPPK szóvivője, Jana Holéciová.

Tavaly Bulgáriában és Romániában volt a legolcsóbb az alkohol (mindkét ország árindexe 74), majd Magyarország (77) és Csehország (82), következett, a további V4-es tagállam, Lengyelország pedig 86-os indexet ért el.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »