Alig van hely a nyári táborokban

Alig van hely a nyári táborokban

Bár akár 150 ezer forintot is elkérhetnek egyhetes nyári táborozásért, a jelentkezők száma idén sem csappant meg, sőt a szülők beszámolói alapján sok helyütt már rég beteltek a helyek, egy hónappal korábbra tolódott ugyanis a jelentkezés határideje. Az idegen nyelviek a legnépszerűbbek, a legtöbb panasz pedig az étkezés miatt érkezik. Azt is megtudhatja, mire kell figyelni, mielőtt táborba küldi a gyereket.

A ballagásokkal és az érettségikkel megkezdődött a nagy visszaszámlálás, hamarosan kiszabadul az iskolákból-óvodákból a siserehad, és kezdetét veszi a 11 hetes szünidő. A gyerekek szempontjából igen felszabadító vakáció és láblógatás azonban hatalmas fejtörést okozhat a szülőknek, vajon kire bízzák a porontyokat, amíg ők próbálnak helytállni az elvárásokkal teli szürke hétköznapokban. Szerencsések, akik nagyszülőktől, rokonságtól, barátoktól vagy szülőtársaktól kérhetnek segítséget, és az a legjobb, ha a csemete egy-két hetet vidéken, zöld környezetben tölthet el – megtapasztalva a természet szépségét. Ha emlékeink után kutatunk, valószínűleg mindannyiunknak beugrik legalább egy mosolyt az arcunkra csaló kép valamely gyermekkori táborról. Sokan ezt az élményt igyekeznek megadni saját gyermekeiknek is. Egy-egy hét nem csak rengeteg élményt ad, de önállóságra és alkalmazkodásra is tanít, sőt lehetővé teszi olyan ismeretek elsajátítását is, amire táboron kívül vajmi csekély lehetőség adódik.

Megkönnyítik a választást az interneten fellelhető tematikus oldalak, az egyik portálon ötven kategóriára bontva több mint 1200 ottalvós vagy akár napközis tábor közül választhatunk ár, kategória, helyszín alapján. A csillagászati tematikájútól a falmászóson, a hagyományőrző és a sporttáborokon keresztül egészen a szerepjáték-, tánc- és tollaslabdatáborig se szeri, se száma a szünidei időtöltés lehetőségeinek. A kreatív gyerekeket várja a legótábor, de küldhetjük a csemetét horgász-, csatangoló-, szakácsképző, sőt még önbizalom-növelő rajztáborba is. Ha táborozás, akkor Balaton: több száz program várja a szerencséseket a magyar tenger partján is a vitorlástól a salsa-, kerékpáros-, úszó- és lovastáborig. De van már pályaválasztási, tanulásfejlesztési és média-, sőt még DJ-tábor is.

Nem tábor, luxusüdültetés

„Sajnálatos módon a klasszikus tábor fogalmát kisajátították a vállalkozók, jelenleg a táborozás szó alatt a gyermekek nyári luxusüdültetését értjük” – osztotta meg véleményét lapunkkal Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke. Keszei úgy látja, az iskolarendszerű oktatásban részt vevő gyermek- és ifjúsági korosztály a turizmusipar üzleti szereplőjévé lépett elő. A gyermektáboroztatás profitorientált üzleti vállalkozás, amely elvileg luxusszolgáltatást ígér, heti 20, 30, 50, 100 ezer forintért, és bár a szülők minden áldozatot meghoznak gyermekeik nyári pihenéséért, de csak a gyermekek 2-3 százaléka juthat ilyen szolgáltatáshoz, fejtette ki véleményét. Valóban vannak olyan táborok, amelyeknek ára vetekszik egy luxusüdülés költségeivel. Az általunk talált legdrágábbért 485 ezer forintot kell kipengetniük (ezért cserébe kéthetes angoltanfolyamon vehetnek részt a diákok, anyanyelvi környezetben) az érdeklődőknek, de a legolcsóbb ottalvós, egyhetes tábor „csak” húszezer forintba kerül.

A nyelvtábor a legnépszerűbb

Különösen népszerűek a nyelvi táborok, az egyik – húsz tematikus programot felsorakoztató – táborszervező cég munkatársa úgy tapasztalta, az összes táborozó negyven százaléka választ e lehetőségek közül; az elmúlt hat évben letaszíthatatlan a népszerűségi lista éléről az angol nyelvi tábor. Arra a kérdésünkre, hogy érdemes-e a gyerekeket nyári szünetben is tanulással terhelni, az a válasz érkezik, hogy igen, de meg kell találni az egyensúlyt, nehogy a szándékkal ellentétes hatást váltson ki. Mint Kittka András, a Funside Egyesület elnöke elmondta, fontos a mértékletesség, így rendszeresen utasítják el a még több angolórát kérő szülőket. Szerinte egy hét alatt 20 óránál többet nem érdemes tábori környezetben tanítani, az csak elvenné a fiatalság kedvét. A szervezet nyelvi táboraiban egyébként délig foglalkoznak a gyerekek nyelvtanulással, a délután már az egyéb játékoké és programoké.

A nyelviket a sporttáborok követik a népszerűségi listán, az egyik kaland- és úszótáborokat is szervező cég értékesítési igazgatója úgy látja, nem lehet különbséget tenni az említett tábortípusok népszerűsége között. Bár még van néhány üres hely, a korábbi évekhez képest megfigyelhető, hogy idén hamarabb jelentkeztek a táborokra, vannak időpontok, amelyek már áprilisban beteltek – mondta lapunknak Koós Melinda, a Sárvári Gyógyfürdő Zrt. értékesítési igazgatója. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szülők többsége is arról számolt be, hogy az iskolák által indított táborok nagy részére is már január–februárban beteltek a helyek. Az egyik táborgyűjtő portál szerint is egyre korábbi időpontokra tolódik a jelentkezés, ennek egyik oka, hogy a szülők tartanak attól, a legjobb ár-érték arányú minőségi táborokba a helyek gyorsan betelnek. A másik ok gazdasági jellegű: sok tábor ugyanis januári– februári turnusfoglalás esetén akár húszezer forintos kedvezményt is ad az árból.

Újabban igen nagy népszerűségnek örvendenek a napközis állatkerti táborok is, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak az állatokról, megismerhetik etetési szokásaikat, megfelelő gondozásukat. Az ilyen jellegű táborok nagy előnye, hogy a gyerekekben észrevétlenül alakul ki egyfajta felelősségtudat az állatok iránt. A szervezők különös gondot fordítanak arra, hogy a programok során környezettudatosságra, állat- és természetvédelemre neveljék a gyerekeket.

Az allergiát jelezni kell!

Nem megfelelő étkezés és bánásmód; általában ezek miatt érkezik a legtöbb panasz a táborokkal kapcsolatosan – mondta lapunknak az MSZOE elnöke. Az érdekvédő úgy látja, a kellemetlen meglepetések könnyen kivédhetők lennének, ha a szülők szerződést kötnének a táborszervezőkkel, amelyben minden részletre kiterjedően lefektetnék a szabályokat akár az étkezésekre, akár a pontos programra vonatkozóan. A szerződés nagy előnye, hogy amennyiben nem a vállaltaknak megfelelően teljesít a cég, a szülők fogyasztóvédelmi kifogással élhetnek. Fontos továbbá a szülőnek is beszámolnia a szervezőknek a gyermekéről, különösen akkor, ha valami miatt (például allergia, betegség) kitüntetett figyelemre szorul.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 07.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »