Ali Agca cáfolta, hogy Bulgáriának köze lett volna a II. János Pál pápa elleni merénylethez

Ali Agca cáfolta, hogy Bulgáriának köze lett volna a II. János Pál pápa elleni merénylethez

A pápa elleni merénylet 45. évfordulóján Ali Agca interjút adott Rómában, a Szent Péter téren. II. János Pál merénylője ritkán nyilatkozik, a bolgár Nova televíziós csatornával ezúttal kivételt tett.

Megmet Ali Agca, aki 1981-ben merénylet során meglőtte és megsebesítette II. János Pált, csütörtökön azt mondta, hogy az állítás, miszerint Bulgária állt volna terrortámadás mögött, csak a hidegháború időszakának propagandája volt.

“Nemzetközi háború következménye volt,” mondta az interjúban a szélsőjobbos nézeteket valló török nacionalista az interjúban. „Háború zajlott a NATO és a Varsói Szerződés, az USA és Oroszország, azaz az akkori Szovjetunió, valamint a Vatikán és a kommunizmus között is. Egy nemzetközi háborúban mindig lesznek emberi tragédiák,“ tette hozzá.

Hírdetés

A Szürke Farkasok szélsőjobbos szervezet tagját 2010-ben engedték szabadon a börtönből Ankarában. A bolgár televízió szerint a 63 éves támadó jelenleg Isztambul elővárosában él.

Hogy ki állt a támadás mögött, a mai napig nem tudni egyértelműen. Az egyik fő elképzelés szerint a támadást a KGB hajtotta végre Moszkva akkori legközelebbi szövetségese, Bulgária segítségéve amiatt, mert a lengyel pápa nyíltan támogatta a Szolidaritás nevű ellenzéki polgári mozgalmat.

Agca az évek során többször módosította saját vallomását. Mondta már azt is, hogy a támadás mögött Irán és Oroszország állt. A legújabb verziója, hogy Bulgária semmilyen szerepet nem játszott a támadásban. A bolgár titkos archívumok megnyitása szintén ezt erősítette meg. Ugyanúgy János Pál is azt nyilatkozta 3 évvel halála előtt, hogy soha nem hitt Bulgária érintettségében.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »