AlgoritMánia 2020

Idén nem volt gyerekzsivaj, se tolongás; nem érkeztek versenyzők a Füleki Gimnázium épületébe, eltűntek a nyomtatott feladatok, elmaradtak a kézszorítások. De mégis megvalósult az Algoritmánia informatikai verseny, hagyományosan az európai EU Code Week keretén belül, a Füleki Gimnázium, az e-Talentum Polgári Társulás és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében.

Szokás szerint már az előző évi verseny lezárultával elkezdődött az új feladatok kidolgozása, azonban a világjárvány nem várt kihívások elé állította a szervezőket. Már nyár végén valószínűsíthető volt, hogy az idei megmérettetésre online formában kerül majd sor, ezért megkezdődött a feladatok digitalizálása.

A versenyre jelentkező tizenkét csapat kilenc fordulóban mérhette össze tudását. A különböző feladványok a logikára építettek – figyelembe véve, hogy egy távutas verseny során a diákoknak különböző segédeszközök állhatnak rendelkezésre a szaktudásra támaszkodó feladatok megoldásánál.

Mivel a megmérettetés online zajlott, nagyobb távolságokból is jelentkeztek iskolák. A versenyen részt vett az ipolybalogi Ipolyi Arnold Alapiskola, a Kármán József Alapiskola és Óvoda, az almágyi alapiskola, a tornaljai Kazinczy Ferenc MTA, a Rozsnyói Református Alapiskola, a buzitai alapiskola, a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola, továbbá a füleki II. Koháry István Alapiskola.

Hírdetés

A vetélkedő kezdetekor a csapatok beléptek egy online megbeszélésbe – itt került sor Tomolya Róbert, a Füleki Gimnázium matematika-informatika szakos tanárának nyitóbeszédére, továbbá az egyes feladatok bemutatására. Az idei feladványokat ismét Both Anna Viktória és Szepessy Anna 4.A osztályos tanulók készítették és ismertették. A háttérben további három diák dolgozott a javításon: Molnár Viktória, Balázs Máté és Tóth Tamás, szintén a 4.A osztályból.

A vetélkedő során végig konzultáció folyt a versenyzők, illetve a szervezők között, hogy az esetlegesen felmerülő problémákra megoldást találjanak, ám a megmérettetés zavartalanul folyt, szerencsére egyetlen csapat sem küzdött kapcsolati problémákkal vagy épp áramkieséssel.

A résztvevők visszajelzései alapján a feladványok élvezetesre sikerültek. Kiemelkedően magas pontszámot értek el a csapatok a Kapubalövő feladatban, ami voltaképp egy továbbfejlesztett keresztrejtvény. Összességében a versenyzők sikeresen helytálltak és remélhetőleg minden résztvevő értékes tapasztalatokat és emlékezetes pillanatokat szerzett ezen a hagyománybontó lebonyolítású Algoritmánia versenyen.

Kiegyenlített versenyben végül első helyen végzett a rozsnyóiak harmadik csapata, másodikok lettek az ipolybalogiak, míg a harmadik helyre a buzitai csapat került.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »