Algériában úgy gondolták, ha már tüntetnek, miért ne fosztanák ki és gyújtanák fel az ország legrégebbi múzeumát

A pénteki kormányellenes tüntetések idején felgyújtották és fosztogatták Algéria legrégibb múzeumát, az algíri Nemzeti Régészeti és Iszlám Művészeti Múzeumot.

Az ország kulturális minisztériumának közleménye szerint az utcán zajló tömegtüntetést használták ki bűnözők arra, hogy észrevétlenül bejussanak az épületbe, ahol kifosztották a múzeumi szárnyak egy részét, kiállítási tárgyakat loptak el, irodákat gyújtottak fel, dokumentumokat, köztük leltári nyilvántartásokat semmisítettek meg.

Hírdetés

A minisztérium szerint csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhető, hogy sikerült megakadályozni a tűz átterjedését az adminisztrációs helyiségekről a kiállítótermekre. A közlemény szerint sikerült visszaszerezni egy szablyát a francia hódítással szembeni ellenállás korából, a 19. század első feléből.

A francia uralom (1830-1962) idején, 1897-ben felavatott algíri múzeum az egyik legrégebbi egész Afrikában, gyűjteménye 2500 év történetét és művészetét öleli fel. A minisztérium a történelmi örökség elleni bűncselekménynek nevezte a múzeum megtámadását.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »