Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást

Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást

Alexander Van der Bellen nyerte az osztrák elnökválasztást – jelentette be hétfő délután az osztrák belügyminisztérium. A bejelentés szerint a Zöldek pártja által támogatott független jelölt a vasárnapi második fordulóban a szavazatok 50,35, míg riválisa, a szabadságpárti Norbert Hofer a voksok 49,65 százalékát szerezte meg.

A 700 ezer hétfőn megszámlált levélszavazat után összesítették a végleges eredményt, amely szerint Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.
A 6,4 millió választásra jogosult 72,7 százaléka ment el voksolni, ez összesen 4,6 millió választót jelent.
Vasárnap este, a szavazatok több mint 98 százalékos feldolgozottsága mellett még abszolút fej-fej mellett állt a két jelölt. Azt már előre lehetett sejteni, hogy igencsak kiélezett és izgalmas lesz az osztrák elnökválasztás második fordulója. Annyira fej-fej mellett haladt a két jelölt, hogy a közvélemény-kutató intézetek meg is egyeztek, hogy nem adnak ki előzetes felméréseket.

Végül este 8 óra után nem sokkal érkezett meg a hivatalos előzetes eredmény. A voksok száz százalékának összeszámlálása után 52 százalékkal Norbert Hofer vezetett. Ez azonban még nem jelentette azt, hogy ő is győzött. A szavazás napját megelőzően ugyanis lehetett levélben is szavazni, és az előzetes számok szerint csaknem 900 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. A levélvoksokat hétfőn bontották fel és számolták össze, ennek alapján pedig Van der Bellen nyerte az elnökválasztást.

Még a hivatalos eredmény közzététele előtt Norbert Hofer elismerte vereségét. (MTI/hirado.hu)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »