Aleppóban mondják: A bűnöző rezsim a lakónegyedeket veszi célba

Aleppóban mondják: A bűnöző rezsim a lakónegyedeket veszi célba

Több száz ember halt meg Aleppó ostromában az utóbbi hetekben az Egészségügyi Világszervezet szerint, az orosz légierő eddigi szíriai támadásaiban pedig már csaknem 10 ezren vesztették életüket, köztük mintegy 3 ezer civil. Az Egyesült Államok katonai válaszlépést fontolgat az oroszok és a szír kormányerők légicsapásai miatt.

Szíria legnagyobb városában, a lázadók kezén lévő Aleppóban nem múlik el nap pusztító légicsapások nélkül, a szír kormányerők és az őket támogató oroszok egyfolytában bombáznak – az ostromlott kerületek lakói szerint kifejezetten civileket akarnak lemészárolni. „A bűnöző rezsim a lakónegyedeket veszi célba, különösen a sűrűn lakott és forgalmas részeket: a piacokat, köztereket, parkolókat, kórházakat, iskolákat” – mondta egyikük.

A szíriai orosz légicsapásoknak pedig már csaknem 10 ezer halottja van, közülük mintegy 3 ezer civil. „A helyzet felfoghatatlan. Az ott dolgozó egészségügyi tisztviselők szerint 338 halálesetet eredményeztek az elmúlt hetek bombázásai, a halottak közül 106 gyermek. A sebesültek száma 846, köztük 261 gyermek” – ismertette az áldozatok és a sebesültek számát UNICEF egyik ember.

A szíriai fegyverszünet elérésén korábban az oroszokkal együtt dolgozó Egyesült Államok többször is kérte a bombázások leállítását, Moszkva viszont erre nem hajlandó: az orosz álláspont szerint Aleppóban nem civilek, hanem terroristák vannak. Az amerikai külügyminiszter úgy látja, így nincs értelme az egyeztetéseknek.

„Szerintem annak a küszöbén állunk, hogy felfüggesztjük a tárgyalásokat, mert irracionális dolog lenne ilyen bombázások közepette egyeztetni és megpróbálni komolyan venni a dolgokat. Egyre inkább bizalmatlanok vagyunk, mert ahogy az oroszok bombáznak, az számunkra elfogadhatatlan” – jelentette ki az amerikai külügyér.

Sajtóhírek szerint az Egyesült Államok az aleppói légicsapások miatt már katonai válaszlépést fontolgat – igaz, egyelőre nem Oroszország, csak az oroszok támogatta szír kormányerők ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »