Aleppóba nem vihet segélyszállítmányt az ENSZ

A szíriai kormány jóváhagyta az ENSZ humanitárius segélyszállításának októberi tervét, de elutasította azt, hogy a heves harcok sújtotta észak-szíriai Aleppó felkelők uralta keleti részébe segélyeket vigyen a világszervezet – közölte csütörtökön az ENSZ szíriai különmegbízottjának helyettese, Ramzy Ezzeldin Ramzy.

Ramzy megerősítette, hogy Damaszkusz 25 ostromgyűrűbe zárt és nehezen elérhető területre engedélyezte a segélyszállítást. Aleppó keleti részére és három Damaszkusz tartománybeli területre azonban nem adott engedélyt.

„Természetesen az (ENSZ) tervének jóváhagyása nem elegendő, tudniillik vannak még olyan lépések, amelyeket meg kell tenni a segélyek leszállítása érdekében” – mondta. Hozzátette: a világszervezet felszólítja a szíriai konfliktusban érintett feleket, segítsenek biztosítani azt, hogy ezeket a lépéseket meg is tegyék, hogy az ENSZ minél hamarabb teljesíteni tudja az októberi segélytervét.

Az ENSZ szeptemberben kérte az októberi segélyszállításra az engedélyt, és arra számított, hogy szeptember 30-ra meg is kapja.

Aleppó keleti részére kitérve közölte, hogy a mintegy 275 ezer ostromgyűrűbe zárt embernek a helyzete továbbra is „rettenetes”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a vízellátást sikerült helyreállítani.

Az ENSZ-tisztviselő figyelmeztetett arra is, hogy a világszervezet hetek óta próbálja kimenekíteni a harcokban megsebesült embereket. Tudomása szerit 200 ember, de más források szerint 400 gyermeknek van szüksége arra, hogy orvosi ellátás érdekében evakuálják Aleppó keleti részéből – mondta.

Ehhez azonban tűzszünetre van szükség – húzta alá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »