Aleppó óriási temetővé válhat

A szíriai Aleppó keleti része “óriási temetővé” válhat, ha a harcokat nem szüntetik be, és továbbra sem tud célba érni a humanitárius segítség – figyelmeztetett szerdán egy magas rangú ENSZ-tisztségviselő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Franciaország kérésére sürgősséggel összehívott ülésén Stephen O’Brian, az  ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese úgy vélte, hogy szombat óta 25 ezer civil menekült el Aleppó keleti részéből a kormányerők kezén lévő nyugati városrészekbe, illetve más szomszédos övezetekbe.

Stephen O’Brian szerint egyetlen szerda reggeli légitámadásnak több tucatnyi halottja volt. Hozzátette, hogy mentők híján a sebesülteket “zöldséges kordékon voltak kénytelenek elszállítani”.

További ezrek menekülhetnek el

“Valószínűleg további ezrek menekülnek el, ha a következő napokban kiterjednek és fokozódnak a harcok” – figyelmeztetett.

“Felszólítjuk, sőt könyörögve kérjük a konfliktus által érintett feleket, és mindenkit, aki befolyással bír, tegyenek meg mindent tőlük telhetőt, hogy megvédjék a civileket, és biztosítsanak bejutást Kelet-Aleppó ostromlott részébe, mielőtt még az egy óriási temetővé válik” – jelentette ki. “Nincsenek már sem korlátok, sem átléphetetlen határok, a háború szabályait rendszeresen lábbal tiporják Szíriában”.

Az ENSZ gyógyszer- és élelmiszerkészleteket biztosított több tízezer ember ellátása számára, és a teherautói készek belépni Kelet-Aleppóba – hangsúlyozta.

“Létfontosságú, hogy a szíriai kormány lehetővé tegye számunkra a munkatársaink biztonságos és szükségtelen korlátozások nélküli felvonultatását Aleppóban” – mondta O’Brien, aki mély aggódását fejezte ki a Kelet-Aleppóban csapdában rekedt mintegy 250 ezer lakos miatt. “Ezek a 150 napja ostromlott emberek sokáig nem fogják tudni túlélni”.

Az ENSZ főtitkár-helyettese sajnálkozását fejezte ki, hogy a Biztonsági Tanács “felhívásairól, kéréseiről, sőt követeléseiről a szemben álló felek egyáltalán nem vettek tudomást”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »