Aleppó ferences plébánosa: A város lakossága a végső csatától való félelemben él

Aleppó ferences plébánosa: A város lakossága a végső csatától való félelemben él

Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregének több ezer katonája közelít Aleppóhoz, a média által csak a „végső csatának” nevezett ütközetre készülve, hogy visszafoglalja a régóta a lázadó erők kezén lévő, porig rombolt várost.


A civil lakosság drámai hétköznapjairól Aleppó ferences plébánosa, Ibrahim Alsabagh atya számolt be telefonon a Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztőségének.

– A helyzet meglehetősen nehéz, hiszen továbbra is tartanak a bombázások, amelyek, mint mindig, éjszaka még intenzívebbek. Emellett ebben a zónában, a város nyugati, lakott területén, ahol mi is élünk, rakétatámadások is vannak. Semmit sem tudunk a háborús helyzetről, csak a negatív eredményit érezzük. Sokan félnek, nincs áram, mint mindig, s ismét hiány van az ivóvízből is… Minden drága, s az utóbbi napokban két városrészt is evakuáltak, aminek következtében többen is az utcán vagy sátrakban alszanak – mondta el a ferences plébános.

– Ibrahim atya, az Egyesült Nemzetek 48 órás tűzszünetet kér, ennek megvannak a feltételei?

– Én egy kicsit kételkedek benne, hogy adottak lennének a feltételek egy fegyverszünethez. Hallottuk, követvén a tegnapi és a mai híreket (augusztus 8. és 9. – a szerk.), hogy hogy rengeteg katona érkezik mindenfelől Aleppóhoz, így a környék nem egy olyan nyugodt, békés környék, amely fegyverszünetre adna lehetőséget. Ezúttal totális háború is lehetséges. A hadsereg a maga részéről vissza akarja szerezni azokat a részeket, amelyeket az utóbbi napokban elvesztett, miközben ezeke a katonai egységek további előrenyomulásra készülnek Hamadaniya és a város egész nyugati része felé.

– A dzsihádista csoportok által irányított lázadókról beszél?

Sajnos ez az, amiért nem használják a lázadók kifejezést rájuk. Mert ma, ahogy mi látjuk és halljuk, a városon belül a dzsihádisták inkább azok, s nem a lázadók, akik átveszik az irányítást az összes, valóban nagyon-nagyon különböző katonai csoport felett.

– A ferencesek és a plébánia miként tud segíteni a civil lakosságnak?

– Az egy csoda, hogy – ebben a hónapban is – arra készülünk, hogy holnaptól több több száz, sőt több ezer élelmiszercsomagot osszunk szét a szükséget szenvedők között. Az egy csoda, az isteni gondviselés, hogy mindent meg tudtunk venni az Aleppó főutcájának lezárása előtt. Elégedettek vagyunk és nagyon örülünk, hogy legalább szétoszthatjuk ezt a gazdag élelmiszercsomagot a sokezernyi család között.

– Önök készülődnek az Aszad katonái által a város teljes elfoglalására indított végső támadásra?

– Igazából nem tudjuk, mi fog történni. Tegnap óta azt mondtuk a papoknak és az embereknek, hogy az elkövetkezendő 72 órában böjtölni és imádkozni akarunk azért, hogy a béke uralkodjék, és győzzön a másik szándék, a háború szándéka felett.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(zn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »