Alena Zs. Basternák meggyilkolása kapcsán is a rendőrség látóterébe került

Alena Zs. Basternák meggyilkolása kapcsán is a rendőrség látóterébe került

Nem ismeretlen személy a rendőrség számára a Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelésével gyanúsított Alena Zs. Neve Ógyalla volt polgármesterének, az MKP Nyitra megyei képviselőjének, Basternák Lászlónak a megölése kapcsán is felmerült. Bizonyítékok híján végül nem emeltek vádat ellene, a bírósági tárgyaláson tanúként vett részt.

Basternák 2010-ben döntött úgy, hogy ismét megpályázza Ógyalla polgármesteri posztját. Ellenjelöltje Roman Ostružlík volt, akinek Alena Zs. felajánlotta, hogy segít a választási kampány szervezésében. A Plus 7 dní hetilap szerint megegyeztek, hogy ha megnyeri a választásokat, Alena Zs. lesz Ógyalla polgármesterének az asszisztense. Alena mutatta be Ostružlíknak A. Zoltánt, aki a rendőrség szerint Kuciak megölésekor közvetített Alena Zs. és a gyilkosság kivitelezői között. A. Zoltán ötezer euróval támogatta Ostružlík kampányát.

A kampány végül vérengzésbe torkollott. Fenyegetések és két gyilkossági kísérlet után Basternákot 2010. július 9-én saját háza előtt lőtték le. A gyilkosságért Kaluz Istvánt ítélték el 25 éves szabadságvesztésre. A gyilkos személyesen nem ismerte Basternákot, a Sýkora-bűnbanda igazgatása alá tartozó őrzővédő szolgálatnak dolgozott.

A Plus 7 dní szerint nem sokkal Basternák meggyilkolása után Alena Zs. hatezer eurót kapott Ostružlíktól. Állítólag csak egy korábbi adósságát törlesztette. A korábbi adósság felmerült a Kuciak-ügyben is; azon túl, hogy az újságíró megöléséért a nyomozók szerint Alena Zs. 50 ezer eurót fizetett készpénzben A. Zoltánnak, egy korábbi, 20 ezer eurós tartozását is elengedte. Jelenleg azt vizsgálják, honnan volt Alena Zs.nek ennyi pénze, amikor éveken át munkanélküli volt; ezért gyanítják, hogy a gyilkosság igazi megrendelője más volt. Lapértesülések szerint a legnagyobb valószínűséggel Marián Kočner, aki eddig azt állította, hogy jóformán csak látásból ismeri Alenát. Ehhez képest Milan Žitný biztonságpolitikai elemző egy hónappal Kuciak meggyilkolása előtt lefényképezte Kočnert, amint Alena Zs.-vel beszélget egy kávézóban.

S bár Basternák gyilkosát elítélték, a megrendelőt soha nem sikerült megtalálni. Kaluz a bírósági tárgyalás elején még hajlandóságot mutatott az együttműködésre, egyesek szerint féltette családja életét, de el akart mondani részleteket a gyilkosságról. A legelső főtárgyaláson kérte a nyilvánosság és a média kizárását, ám miután a bíróság ezt elutasította, Kaluz elhallgatott, s nem szólt egy szót a megrendelőről, sem a gyilkosság körülményeiről.

Hírdetés

 

Az aktuality.sk információi szerint Alena Zs. Basternák gyilkossága után tovább érdeklődött Ógyalla iránt, városi projektekről szóló dokumentumokat próbált beszerezni. Abban az időben egy fehér terepjáróval közlekedett, amely egy Kočnerhez közel álló személy nevén volt. A. Zoltán sem tűnt el Ógyalláról, épp ellenkezőleg. Pizzériát nyitott a városban, amely ma már nem működik. A. Zoltán jelenleg állítólag együttműködik a rendőrséggel, ám azt, hogy az ógyallai gyilkosságról is elárult-e valamit, nem tudni. Az Országos Rendőrfőkapitányság továbbra is azt állítja, hogy a nyomozás jelenlegi stádiumában nem lehet közzétenni bővebb információkat.

Nap mint nap derülnek ki új tények Alena Zs.-ről. Az elmúlt napokban fény derült arra is, hogy számos politikussal levelezett, ismerte Boris Kollárt, a Sme rodina elnökét, de Daniel Lipšicet is, aki saját bevallása szerint aránylag gyorsan befejezte az Alenával folytatott kommunikációt, mert azt gyanította, hogy le akarja járatni.

Azt, hogy nem állt tőle távol a politika, igazolja például az is, hogy aktívan részt vett az újonnan alakuló Cieľ politikai párt megalapításában, segített aláírásokat gyűjteni a pártalapításhoz. Az új mozgalmat Kočner barátja, a katonai hírszerzés volt főnöke, Peter Tóth alapította.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »