Alena Zs. a főügyész helyettesét is ismerte

Alena Zs. a főügyész helyettesét is ismerte

Több befolyásos személlyel is tartotta a kapcsolatot a Ján Kuciak gyilkosságának megrendelésével gyanúsított Alena Zs. Rendszeresen kommunikált például a főügyész helyettesével, René Vanekkel. Jaromír Čižnár ma fogja közzétenni, hogy leváltja-e emiatt tisztségéből.

Az információkat az ugyancsak meggyilkolt Martina Kušnírová anyja, Zlatica hozta nyilvánosságra a nyomozati aktákból, mondván: az egész országnak el kell olvasnia ezt a szennyet. Megjegyezte ugyanakkor, hogy maximálisan megbízik a vizsgálatot vezető Peter Juhás nyomozóban. 

Vanek nem tagadja, hogy valóban ismerte Alena Zs.

Hírdetés

Először még 2013-ban lépett vele kapcsolatba a nő, mikor azt írta neki, szép a motorkerékpárja, amelyről a Facebook portálon látott képeket. Aztán rendszeresen kommunikáltak, de saját bevallása szerint soha nem találkoztak személyesen, Ali Ajuška nevet használta, s csak a sajtóból értesült róla, hogy köze lehet a gyilkossághoz. Utolsó kommunikációjuk tavaly szeptember 28-án volt, három nappal Alena Zs. letartóztatása előtt. „Azt akarta, hogy foglaljak le neki egy mobiltelefont az Orange-ban, mert tudta, hogy egy ismerősöm ott dolgozik. Nem volt gondom ezzel” – mondta tegnap a Denník N lapnak Vanek. Az információkat a nyomozók a gyanúsított mobiltelefonjából és laptopjából szerezték meg. 

Azt, hogy miért tájékoztatta ismeretségéről a főügyészt, Vanek azzal magyarázza, hogy nem tartotta fontosnak, mert munkájából kifolyólag semmi köze a nyomozáshoz, így nem is befolyásolhatná azt. Vanek tavaly május 9-én jelen volt azon a sajtótájékoztatón, amelyen Šufliarsky arról beszélt, hogy a gyilkosnak csak Kuciakot kellett volna megölnie, Kušnírová véletlenszerű áldozat. 

A következő személy, akivel Alena Zs. tartotta a kapcsolatot, a Smer elnökségének tagja s a parlament alelnöke, Martin Glváč.

Állítólag fényképeket is küldözgettek egymásnak. Míg Vanek a kommunikációt elismerte, Glváč a nyilvánosságra került bizonyítékok ellenére tagadja. „Szeretném közölni önökkel, hogy nincs április elseje. Ha ezt komolyan gondolják, akkor ez teljes mértékben felháborító” – reagált tegnap Glváč azzal, hogy a legszigorúbb biztonsági átvilágításokkal rendelkezett, s idegen személyekkel való kommunikáció során mindig a vonatkozó szabályok szerint járt el s tájékoztatta a vonatkozó intézményeket, mint például a Szlovák Információs Szolgálatot . (dem)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »