Áldott, aki jövőt épít – Ünnepélyes alapkőletétel a Szent Jácint Görögkatolikus Óvodában

Áldott, aki jövőt épít – Ünnepélyes alapkőletétel a Szent Jácint Görögkatolikus Óvodában

Két óvodai csoport számára épül új épületrész Balkányban, a Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda területén. Szeptember 11-én tartották az ünnepélyes alapkőletételt, melyen a fenntartó, a Nyíregyházi Egyházmegye képviseletében jelen volt Szabó Tamás pasztorális helynök és Grunda János oktatási referens.

Balkány külső városrészeiben, Abapusztán és Cibakpusztán egy-egy kihelyezett óvodai csoport működik a Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda irányítása alatt. Most ez a két csoport is helyet kap az óvoda területén: két épületet összeépítve új csoportszobákat alakítanak ki abban az épületrészben, melynek alapkőletétele zajlott szeptember második hetében.

A gyerekek köszöntője után Pásztor Lászlóné intézményvezető és Pálosi László, Balkány város polgármestere méltatta az építkezés fontosságát.

Az építkezésre Isten áldását kérték imáikkal a jelenlévő atyák: Szabó Tamás pasztorális helynök, Grunda János oktatási referens, Jaczkó Sándor balkányi parókus, valamint Bak Ádám, az óvoda lelki vezetője.

„Áldott jel, hogy ez az alapkőletétel Mária születésének ünnepkörébe esik” – kezdte beszédét az ünnepi szertartáson Tamás atya. S az Istenszülőhöz szóló imádságunk kiemelkedő sorát idézte fel: „Áldott vagy Te az asszonyok között!” Áldott a Szűzanya, mert Istennek volt terve vele; feladatot, küldetést kapott: a jövő hordozását. Ezzel párhuzamba állítva a Balkányban zajló óvodaépítést, a pasztorális helynök így fogalmazott:

Áldott az a település, ahol óvodát építenek, áldott az a település, ahol a cement és tégla mellett az imádsággal is építik a falakat.”

Hírdetés

Az alapkő: a jövő számára elhelyezett üzenet, és egyben földbe vetett mag is. Abban bízunk, és arra kérjük Istent, hogy a jövő szántóföldje lehessen ez az épület. Mert „áldott, aki jövőt épít! Kedves utókor, legyetek olyan bátrak, mint mi!” – üzent biztató szavaival a jövő nemzedékének Szabó Tamás.

Az alapkőbe helyezett kapszulába belekerült az óvoda alapító okirata, a csoportok névsora, a gyerekek Milyennek képzelem el az új óvodát témára készített rajzai, a jelenlegi dolgozók névsora és az építkezésen dolgozók neve.

Az ünnepséget állófogadással zárták.

Forrás: Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda, Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Katona Julianna

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »