Áldatlan állapotok egy újabb vágóhídon, lépett a Nébih

Áldatlan állapotok egy újabb vágóhídon, lépett a Nébih

Súlyos jogsértések miatt azonnali hatállyal fel kellett függeszteni Pest megyében egy sertésvágóhíd működését – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ismét súlyosan jogsértő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nébih ellenőrei, amikor a hivatal központi vágóhídellenőrzés sorozatának részeként február közepén ellenőrzést tartottak egy Pest megyei sertésvágóhídon, a PORCIÓ-ÉK Élelmiszeripari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságnál.

Már az üzem udvari részén akadtak hiányosságok: a jelöletlen élelmiszerek mellett olyan jelölt tételeket tartottak itt, melyek címkéjük szerint 0-6 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tárolandók.

Az ellenőrök üzemszerte takarítatlanságot és koszt tapasztaltak.

A padozat, a mennyezet, az oldalfal, valamint a magaspálya az egység több helyiségében koszos, rozsdás volt, több helyen pergett a festés. A higiénikus kézmosás feltételei (pl. kézmosószer, papírtörlő, szemetes) sem voltak mindenhol adottak és volt olyan kézmosó, ahol még meleg víz sem volt. Akadt helyiség, ahol a kézmosók közül többet nem kötöttek be megfelelően, így a szennyvíz a padozatra folyt. A béltisztításra használt helyiségben található munkaasztal lefolyójának bekötése szintén hiányos volt, a szennyezett víz a padlóra folyt.

A vizsgálat során tapasztalt problémák közül érdemes kiemelni, hogy az eszközfertőtlenítők jelentős része nem működött, ugyanakkor az üzemelők között akadt, aminek a hőmérséklet kijelzője rossz volt.

Hírdetés

Mindezek, amellett, hogy jogszabályban előírt, alapvető élelmiszerbiztonsági követelmények, a jelenlegi járványhelyzetben különösen súlyos mulasztásnak számítanak.

A vágóhíd szennyes övezetében a „pályára emelő” horgokat az egyik kommunális hulladéktároló kukán helyezték el.

A testhasító fűrész fertőtlenítésére használt berendezés belső felülete is rendkívül koszos volt. Ami viszont kifejezetten meglepte az ellenőröket, az az eszköz belső részében talált használt kesztyű és két palack bélyegző tinta.

A Nébih a súlyos élelmiszerhigiéniai és -biztonsági problémák miatt az ellenőrzéskor azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem tevékenységét.

A helyszínen fellelt több mint 12 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszernek pedig megtiltotta a forgalomba hozatalát és haladéktalanul elrendelte a forgalomból történő kivonását.

Az érintett egység kizárólag a jogsértő hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság ismételt, kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta vágási tevékenységét

Az ügyben az eljárás és bírság megállapítása folyamatban van – közölte a Nébih.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »