Albert Sándor és Popély Gyula kapták a Jedlik Ányos Díjat

Albert Sándor és Popély Gyula kapták a Jedlik Ányos Díjat

Kétévente szervezik meg Szímőn a Jedlik Ányos Emlékünnepséget, amelyen Jedlik Ányos Díjat osztanak ki a tudományos élet területén kiváló eredményeket elért felvidéki magyar személyiségeknek.

Ebben az évben a Selye János Egyetem első rektorát, Albert Sándor professzort és Popély Gyula történészt, egyetemi tanárt illették az elismeréssel.

Hírdetés

Az ünnepség egy szentmisével kezdődött. Ezt követően méltatták a díjazottak munkásságát. Albert Sándort egykori „kassai iparista” osztálytársa, Batta György publicista köszöntötte. Popély Gyula tevékenységét Borka Iván, a szímői Jedlik Ányos Társulás tagja ismertette.

A rendezvényen megjelent Gazda István budapesti tudománytörténész, aki a Képek Jedlik Ányos életéről című kiadványról beszélt a tőle megszokott szellemes módon. Forró László villamosmérnök bemutatóval egybekötött előadást tartott az energiaátalakítás történetéről.

A jelenlévő civil szervezetek, iskolák, politikai pártok képviselői, régióbeli polgármesterek és Mosonszolnok küldöttségének tagjai megkoszorúzták a tudós mellszobrát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »