Albániát is elérheti a migránsáradat

Húsz olasz rendőr vesz részt keddtől Albánia határainak ellenőrzésében, segítséget nyújtva a balkáni országba érkező esetleges migrációs áradat kezeléséhez – jelentette az olasz sajtó pénteken.

Az olasz rendőrség határvédelmi egységének embereiről van szó. A La Repubblica napilap értesülései szerint az olasz rendőrök a tiranai kormány kérésére vesznek részt az albániai határellenőrzésben, és ott fognak szolgálni, ahol az albán hatóságok szerint szükség lesz rájuk. Az Il Giornale úgy tudja, az olasz rendőrök az Albánia és Görögország közötti határszakaszon segítenek. Angelino Alfano olasz belügyminiszter a migráció kezelésében stratégiai jelentőségű partnernek nevezte Albániát egész Európa számára.

Olaszország az utóbbi hetekben erősítette meg a Montenegróval és Albániával való hatósági együttműködést a Görögország felől érkező migráció ellenőrzés alatt tartása érdekében. A római belügyi tárca ezt azzal indokolta, hogy a balkáni útvonal esetleges módosulásával a migránsok nyugati irányba, Albánián keresztül a dél-olaszországi partok felé indulhatnak el az Adriai-tengeren. Ez volt az albániai embercsempészek útvonala a kilencvenes évek elején is. Az Albániát Olaszországtól elválasztó Otrantói-csatorna hetven kilométer széles.

Miután Macedónia is lezárta a Görögországgal közös határait és Bulgária szintén szigorítani készül a határellenőrzést, az olasz sajtó szerint nem kizárt, hogy a migráció útvonala Albánia, majd innen Itália felé mozdul el.

Kerítést húzhatnak a görög határra a bolgárok

Bulgária kerítés építését fontolgatja a görög határon is, megelőzendő, hogy a migránsok a balkáni útvonal lezárását követően bolgár területen keresztül próbáljanak Nyugat-Európába jutni. A bolgár védelmi minisztérium szükség esetén azonnal készen áll kerítést emelni a Görögországgal közös határon – közölte Nikolaj Nencsev, a bolgár védelmi tárca vezetője az állami televízióban pénteken.

Bulgária a fegyveres testületek több mint négyszáz tagját vezényelte korábban a görög határra. Bojko Boriszov bolgár kormányfő szerint hamarosan további ötszáz katona csatlakozhat hozzájuk. „Jelenleg azonban nem tartanak migránsok a bolgár határ felé” – hangsúlyozta Nencsev.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »