Alaptörvénybe ütközõ az apasági viszgálat egy évre való korlátozása

Az Alkotmánybíróság keddi döntése értelmében sérti a gyermekek jogait az a törvényi rendelkezés, amelynek értelmében a házasságon kívül született gyermekek esetében a születés napjától számított legtöbb egy éven belül indítható el az apaság megállapítását célzó vizsgálat.

A taláros testület szerint a törvény azon tétele, hogy az egyéves határidőt a gyerek születésétől számítják, sérti a gyermek magánélethez való jogát, és megfosztja attól a lehetőségtől, hogy tudatosan és szabad akaratából, teljes cselekvőképességének birtokában kutassa apai származását.

A bírák érvelése szerint az a törvényi előírás, amely szerint a házasságon kívül született gyerek apasági vizsgálatát az anya, még ha kiskorú is, vagy a gyám indíthatja, függővé teszi a gyereket egy harmadik személytől, és örökre elzárja attól a lehetőségtől, hogy helyzetét tisztázza, hisz a megadott határidőn belül – születés után egy év – fizikailag is képtelen erre.

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy a Polgári Törvénykönyv a gyerek elévülhetetlen jogai közé sorolja az apasági vizsgálat elkezdését.

A határozat jogerős. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »