Alaptalanul füstölögtek a vendéglátóiparosok

Alaptalanul füstölögtek a vendéglátóiparosok

Alaptalannak bizonyult a vendéglátósok félelme: bár egyesek ujjongva, mások morogva fogadták a dohányzási szabályok egy hónappal ezelőtt bevezetett szigorítását, a vendégek nem tűntek el a szórakozóhelyekről. Forgalomkiesésről egyelőre csak azok beszélnek, akiknek nem volt lehetőségük teraszt vagy kerthelyiséget nyitni.

dohanyzas vn 002_b

A Sürgősségi Esetek Országos Felügyelősége (IGSU) közben végzi a dolgát: a hét elején közzétett összesítésük szerint a cigarettastopot elrendelő jogszabály hatályba lépése óta 795 alkalommal bírságoltak összesen 186 900 lejre, és 1043 figyelmeztetést osztottak ki országszerte. A tűzoltóság ugyanakkor több mint 600 lokálban végzett átfogó ellenőrzéseket.

Egyre több kerthelyiség nyílik

A nagyváradi vendéglő- és kocsmatulajdonosok egyelőre nem panaszkodnak, mert nincs okuk rá. „Az eddigi tapasztalatok pozitívak” – jelentette ki a Krónika érdeklődésére Schmieder Árpád, a nagyváradi Moszkva kávézó társtulajdonosa. Azt mondja, az új szabályok betartatásával eddig nem volt probléma, mindenki a kijelölt helyeken gyújtott rá. „Az első napokban persze előfordult, hogy a vendégeink egy-két esetben megszokásból rágyújtottak bent, de ilyenkor különösebb figyelmeztetés nélkül hamar szaladtak is a teraszra vagy a folyosóra” – idézte fel a kezdeteket a népszerű romkocsma vezetője.

Hozzátette, a dohányosok függőfolyosóra „űzésével” akaratlanul is egy új bulihelyszín jelent meg, hétvégeken kifejezetten vidám hangulat szokott ott kialakulni. Ugyanakkor az elmúlt hétvégék során azt is tapasztalták, hogy egy egészen új vendégkör jelent meg a Moszkvában. „Jó eséllyel feltételezhetjük, hogy a dohányzási szokások megváltozása miatt. Ami érthető is, mivel a hétvégék mostanáig a levegőtisztító és szellőztető berendezések ellenére nagyon füstösek voltak” – ecsetelte a kávézó társtulajdonosa. Kérdésünkre ugyanakkor elmondta, a rendőrség nemrég meglátogatta őket, és mindent rendben találtak. Azt ugyan nem említették, hogy milyen céllal érkeztek, de Schmieder Árpád szerint a benti dohányzást ellenőrizték.

Nagyváradon egyébként a vendéglátóipari egységek tízszer annyi kérést nyújtottak be az önkormányzathoz teraszok és kerthelyiségek kialakítása érdekében, mint egy évvel korábban – közölte Anca Grama városházi sajtóreferens a Digi24 hírtelevízióval. A vendéglátósok közül sokan a kocsma vagy vendéglő belső udvarának használatára is próbálnak engedélyt kiváltani, hogy a cigizők kedvében járjanak, és megakadályozzák a forgalomcsökkenést.

A dohányosokkal tartott az időjárás

A dohányzási szabályok szigorítása óta megteltek a kerthelyiségek és a teraszok Kolozsváron is – az elmúlt napokban a kitűnő időjárás is a cigizőkkel tartott –, sok helyen pedig a kocsma előtt „füstölögnek” tömegesen a dohányosok. Egyelőre nem okoztak gondot a kocsmák előtt zajongó vendégek, és a szétdobált cigarettacsikkek miatt sem panaszkodott a köztisztasági vállalat. A jobb helyeken nemcsak plédet raknak a kinti székre, hanem melegítő hőgombákat is kihelyeznek, bár ezekre mostanában ritkán volt szükség.

Márkos Tünde, a kolozsvári Insomnia kávéház tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta: a cigarettastopot elrendelő jogszabály bevezetése óta náluk nem tartottak ellenőrzéseket a hatóságok, igaz, még nem is fordult elő, hogy bárki megszegte volna a törvényt. „Nálunk mindenki a teraszon cigarettázik vagy a folyóson, betartják a szabályokat” – mondta. Megkérdeztük azt is, távozott-e fizetés nélkül vendégük, arra hivatkozva, hogy az udvarra megy dohányozni. Mint mondta: megtalálták a módját, hogy elejét vegyék a jelenségnek, amelyre a bukaresti vendéglősök panaszkodtak.

„Megkérdezik a pincérjeim a vendégtől, hogy cigarettázik-e, tőlük meg azonnal elvesszük a pénzt épp azért, hogy el ne felejtsenek fizetni. Mert ugye az ember néha megfeledkezik erről-arról a kocsmában, ehhez igazából nem is kell feltétlenül rosszindulat. Előfordulhat, hogy kint vagy, elszívtad a cigidet, kimegy a fejedből, hogy nem fizettél, és távozol” – tette hozzá Márkos Tünde.

Az Insomnia tulajdonosa kérdésünkre azt is elárulta, a jogszabály bevezetése óta nem csökkent a forgalmuk, és nem is tartott attól, hogy ez bekövetkezik. „Az olyan belvárosi kávézók, mint az Insomia vagy a Bulgakov, állandó vendégkörrel rendelkeznek – többen hűséges visszajáró vendégek –, akik ha cigarettázni akarnak, hát kimennek a belső termekből. Ezek az emberek nem azért járnak kocsmába, mert lehet vagy nem lehet cigizni, hanem mert oda viszi őket a lábuk” – fogalmazott Márkos Tünde. 

dohanyzas-tilos-ab-4_or_b

Az ugyancsak kolozsvári Highlife kávézó pultosa lapunknak szintén arról számolt be, hogy a hatóságok még nem tartottak náluk ellenőrzést, ugyanakkor a vendégek itt is betartják az előírásokat, kimennek a kocsmából, ha dohányozni akarnak. Kérdésünkre ugyanakkor elmondta, mivel a belvárosi lokálnak nincs lehetősége kerthelyiséget működtetni, az elmúlt időszakban – főleg a nyárias idő beálltával – némi forgalomcsökkenést tapasztaltak, ez azonban nem számottevő. Hozzáfűzte: a vendégek közül eddig senki nem bizonyult annyira szórakozottnak, hogy dohányzás után elfelejtse kifizetni a fogyasztását.

Majd télen jelentkeznek a problémák

A háromszéki vendéglátósoknak egyelőre nem okozott gondot a dohányzástilalom, ám már előre tartanak attól, mi lesz, ha a mínusz tíz-húsz Celsius-fokos székelyföldi télbe kell kiküldjék az ajtó elé a cigarettázókat. Daragus Attila, az Országos Faluturisztikai Egyesület Kovászna megyei elnöke a Krónikának elmondta, a meleg, nyárias időjárásnak köszönhetően tiltakozás nélkül kimennek cigarettázni a kliensek, sőt egyfajta közösségi helyként működik a dohányzásra kijelölt hely, ismeretségek, barátságok köttetnek.

„Minden esetben udvariasan felszólítjuk a vendéget, hogy kinn gyújtson rá, elmagyarázzuk, hogy ezt egy országos, sőt európai szabályozás írja elő, nem mi találtuk ki. Ez most nem is jelent gondot, jó idő van, szívesen kimennek a levegőre. Fedett helyeket alakítottunk ki a dohányzóknak, így az eső sem zavarhatja őket” – magyarázta a háromszéki panzió- és étterem-tulajdonos. Daragus Attila szerint a falusi kocsmákban a teraszokon gyújtanak rá, viszont előfordult már, hogy egymást jelentették fel az emberek, akár személyes bosszúból is. A vendéglátós szakember abban bízik, hogy őszig enyhítenek valamit a törvény szigorán, hiszen, mint mondta, nehéz lesz a téli időszakban kiküldeni az utcára a dohányosokat.

Kovács István, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátó-iparosok Szövetségének (SVESZ) elnöke szerint egyelőre nincs negatív hatása a dohányzást tiltó szigorításnak. „Nem csökkent és nem nőtt a forgalom, kinn a kertben hangulatos helyeket alakítottunk ki a cigarettázóknak, megértik, hogy ez a törvény, és be kell tartani” – magyarázta a SVESZ elnöke. Kifejtette, a vendégeik jelentős része Magyarországról érkezik, ahol már rég életbe lépett a korlátozás, így számukra teljesen természetes. „A hazaiak többsége is járt már külföldön, és megtapasztalta, hogy ott is hasonló szabályok vannak érvényben. Végül is nekünk is jó: nincs füst, és a cigizők nem égetik ki az asztalterítőt” – jegyezte meg mosolyogva Kovács István. 

A március 17. óta hatályos törvény szerint – mint ismeretes – tilos a dohányzás minden olyan nyilvános helyen, amelynek teteje vagy mennyezete és legalább két fala van, függetlenül attól, hogy ezek milyen anyagból készültek, illetve hogy állandó vagy ideiglenes jellegűek. Mindazok, akik a tiltás ellenére is rágyújtanak, vagy hagyják, hogy bárjukban, vendéglőjükben a vendég cigarettázzon, drasztikus büntetésre számíthatnak.

A pénzbírság értéke magánszemélyek esetében 100 lejtől 500 lejig terjed, a jogi személyeknél viszont már az első kihágásnál 5000 lejt kell lepengetni, a második kihágásnál a 10 ezer lejes bírság mellett a hely tevékenységét is felfüggesztik, amíg a tulajdonos nem orvosolja a problémát. Ha ezek után a vállalkozást ismét a dohányzást tiltó törvény megszegésén érik, a 15 ezer lejes bírságon kívül a hatóságok bezáratják a helyiséget.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »