Alaposan rávertek a szociáldemokraták a liberálisokra

Alaposan rávertek a szociáldemokraták a liberálisokra

A Szociáldemokrata Párt (PSD) győzelmét mutatják az önkormányzati választások részeredményei, amelyeket hétfőn ismertetett a központi választási bizottság (BEC).

szavaz�s illusztr�ci� - PA-22_b

A szavazatok közel ötven százalékos feldolgozottsága mellett a megyei pártlistáknál a PSD a voksok több mint 38 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb riválisa, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szavazatok kevesebb mint 33 százalékát kapta. Az RMDSZ az összesítésben 5,05 százalékon, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 0,38, a Magyar Polgári Párt (MPP) pedig 0,11 százalékon áll.

Az MTI emlékeztet, hogy a megyei önkormányzatok összetételét eldöntő megyei pártlistás voksolást az év végi parlamenti választások főpróbájának tekintik. A hétfő déli részeredmények alapján – a PSD-n, PNL-n és RMDSZ-en kívül – csak a szociáldemokratákkal együttműködő, 5,6 százalékon álló Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) lépné még át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. A Traian Băsescu volt államfő vezette jobboldali Népi Mozgalom Párt (PMP) 4,14 százalékon, a PSD másik partnere, a Romániai Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) 2,68 százalékon áll. Egyes megyékben a PSD és UNPR koalícióban indult, és listáik országos szinten három százaléknyi szavazatot szereztek.

Összességében a PSD körül tömörülő román baloldal mintegy tízszázalékos előnyre tett szert a legnagyobb jobbközép párttal, a PNL-vel szemben. A Klaus Johannis által nyert 2014-es elnökválasztás után több mint egy évig az összes közvélemény-kutatás azt jelezte, hogy a következő parlamenti voksoláson a PNL alakíthat kormányt: ezt most már a felmérések és az önkormányzati választások részeredményei is kétségessé teszik.

Az ország választási térképe ismét a történelmi térségek eltérő politikai irányultságát sugallja. Erdély és a Bánság szinte valamennyi megyeszékhelyén a PNL (Kolozsvár, Temesvár, Brassó, Nagyvárad, Arad, Gyulafehérvár, Marosvásárhely), az RMDSZ (Szatmárnémeti, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda), vagy a Romániai Németek Demokratikus Fórumának (Nagyszeben) polgármester-jelöltje nyert. Kivételt Erdélyben Máramaros, Szilágy és Beszterce-Naszód megyeszékhelye képez. Nagybánya korrupcióért előzetes letartóztatásba helyezett szociáldemokrata polgármestere, Cătălin Cherecheş egyébként előzetes letartóztatásban szerzett csaknem 70 százalékos eredménnyel újabb polgármesteri mandátumot.

A Kárpátok karéján kívül található nagyvárosokban szinte mindenütt a PSD tarolt, beleértve a fővárost is. Bukarestben első ízben nyerte el a főpolgármesteri tisztséget a PSD színeiben induló jelölt Gabriela Firea személyében. A pártok párhuzamos szavazatszámlálása azt jelzi, hogy a PSD a kerületi polgármesteri hivatalok vezetését is megszerzi a főváros mind a hat kerületében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »