Alaposan megcsappant az Egyiptomba látogató turisták száma

Alaposan megcsappant az Egyiptomba látogató turisták száma

Egyiptomba idén várhatóan legfeljebb négymillió turista érkezik, kevesebb mint fele a tavalyinak – nyilatkozta Mohamed Ahmed, az egyik legnagyobb egyiptomi utazási iroda, a Travel Ways-Egypt hurghadai térségének vezetője az MTI-nek.

egytur4_b

A szakember hangsúlyozta, a repülőtereken jelentősen szigorították az ellenőrzéseket a turisták biztonsága érdekében. Az egyiptomi turisztikai minisztérium adatai szerint 2015-ben 9,2 millióan látogattak az országba, 6 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. A csökkenés legfőbb oka, hogy az orosz utasszállító repülőgép tavaly októberi lezuhanása óta elmaradtak az orosz turisták, akik a teljes beutazóforgalom mintegy 30 százalékát adták. A német és az angol vendégek száma ugyancsak jelentősen visszaesett.

Mohamed Ahmed kifejtette: a terrorizmus nemcsak Egyiptomot, hanem az egész világot érinti. Egyiptom mindent megtesz a turisták biztonságáért, az orosz gép tragédiája után jelentősen megszigorították az ellenőrzést a repülőtereken – hangsúlyozta.

Tízmilliós visszaesés

Az utolsó „békeévben”, 2010-ben több mint 14,7 millió külföldi turista járt Egyiptomban, akik 12,5 milliárd dollárt költöttek el, a turizmus több mint 11 százalékkal járult hozzá az ország hazai össztermékéhez (GDP) és a munkaerő 12 százalékát foglalkoztatta. Mohamed Ahmed abban bízik, a csökkenés átmeneti. „Egyiptomnak páratlan kincsei vannak, a turizmus megbetegedhet, de meghalni nem fog” – jelentette ki.

Füri Mihályné, a Kartago Tours – a magyar piacon az egyik legnagyobb, az erdélyiek körében is népszerű egyiptomi kiutaztató – vezetője arról számolt be, hogy 2015-ben közel tízezer turista kereste fel Egyiptomot az iroda szervezésében, idén azonban csökkent a kereslet. Hetente egy charterjáratot indítanak Hurghadára, onnan érhető el busszal a búvárparadicsomként ismert Marsa Alam is. Sharm El Sheikhre idén menetrendszerinti járatokkal juthatnak el Magyarországról az utasok.

Biztonságot ígérnek

A Kartago Tours vezetője szerint Hurghada és a többi tengerparti üdülőváros is biztonságos, figyelnek a turistákra, folyamatos a rendőri jelenlét, a főbb turista látványosságoknál is fokozott a rendőri ellenőrzés. Mohamed Ahmed kifejtette: a tavasszal kinevezett új turisztikai miniszterüktől azt várja, hogy „belülről építse újra a házat”. A turizmusnak nincs „szócsöve”, aki alakítaná az országról alkotott képet, és szükség volna arra is, hogy a hotelek szövetségbe tömörüljenek, sztenderdeket alakítsanak ki – mondta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »