Alapkőletétel a gombaszögi Andrássy-kúriánál

Alapkőletétel a gombaszögi Andrássy-kúriánál

A Sine Metu Polgári Társulás a gombaszögi Andrássy-kúria teljes körű felújításáról tartott tájékoztatót. Mint megtudhattuk, az alapkőletétellel megkezdődtek a Határon átnyúló együttműködés az elfeledett partnerség felélesztésére Gombaszögön és Szilvásváradon (SKHU GO&SZI) elnevezésű projekt munkálatai, melynek a szervezőkön kívül partnere Szilvásvárad község önkormányzata, a Hegyvidék OUTDOOR programszervező iroda és a gombaszögi Hamelli kertészet is.

Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, elmondta, hogy

Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke ismertette a projekt és az épület történelmi hátterét. Idén 253 éves az Andrássy-kúria, melyet egy Pilcz nevezetű vasgyáros az ezerhétszázas években emeltetett. Csak néhány évig volt a tulajdonában, majd eladta a Csáky családnak, akiktől az Esterházy családhoz került. Tőlük bérbe vette, majd megvásárolta az Andrássy család, így az uradalom Andrássy Manó vasbirodalmának a része lett.

Az egykor az uraság számára szolgáló rokokó épületben egyesületi múzeum létesül, ahol a földszinten történelmi enteriőr, a pincében lapidárium, az emeleten a kolostor föltárása alatt előkerült több ezres leletanyag kivonata kerül bemutatásra.

A társulás elnöke bizakodását fejezte ki, hogy ez a múzeum az egyik legfejlettebb egyesületi múzeum lesz Szlovákia területén. Szeretnének a régió turizmusához is hozzájárulni. A műemlékek által nyújtott turisztikai lehetőségre építve a Hamelli kertészet egy kis vendéglátóipari egységet, kávézót és szálláshelyeket hoz létre.

Kassa megye támogatásával az idén a drótköteles csúszópálya építése is elkezdődhet, amely egy 500 méter hosszú szakaszon összeköti a cseppkőbarlangot ezzel a műemléki lokalitással.

Hírdetés

Zárszavában Orosz Örs kiemelte, hogy számukra igen értékes ez a határon átnyúló együttműködés, hiszen egy olyan desztinációtól tanulhatnak, amely Gombaszögtől alig pár kilométerre csodálatos fejlődést tudott produkálni. Őszintén hisz abban, hogy ez a régió is képes erre, hiszen minden adottsága megvan hozzá. Ezért és ezen fognak dolgozni a következő években.

Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere elmondta, hogy az 1500 fős településükön közel egymillió turista fordul meg évente. A Szalajka-völgy látványosságai, a kisvasút, illetve a lipicai ménes vonzza az oda látogató vendégeket. Több közös történelmi szállal kapcsolódik egymáshoz a két település.

Ezek mentén indultak el, hiszen nekik is van egy műemlék jelleggel bíró épületük, az Orbán-ház, amely tájház és múzeum egyben. Ezt az épületet és berendezését tervezik felújítani, valamit szeretnének egy nagyon régi csűrt újjáépíteni, amely rendezvényhelyszínként is szolgálna a műemlék múzeum mellett, majd egy kisebb községi területen őstörténeti kiállítás egy részét hoznák létre.

A projekt célja a közös együttműködés Gombaszöggel, különböző kedvezményrendszerekkel. Egymás ajánlásával szeretnék azt elérni, hogy a Szilvásváradon megforduló vendégek legalább egy része ellátogasson Gombaszögbe, felfedezze ezt a csodálatos természeti környezetet.

A projekt az Interreg V – A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »