Alapjogokért Központ: mérsékelt, de stabil előny a kormánypártoknál

A Fidesz-KDNP országos listáját a biztos szavazók 49 százaléka támogatja, míg a hat baloldali párt közös listáját csak 44 százalékuk – derül ki az Alapjogokért Központ friss közvélemény-kutatásából, amelynek eredményét kedden közölték az MTI-vel.

Hírdetés

A közlemény szerint a január közepén végzett felmérés adatai alapján tehát a kormánypártok mérsékelt, de stabil előnyt tudhatnak magukénak, míg a Mi Hazánk 4, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 3 százalékot szerezne egy most vasárnap esedékes választáson.
   
Azt írták: az országosan reprezentatív felmérés a magyarországi lakcímmel rendelkezők várható választási magatartását mérte fel, kiemelt figyelmet szentelve annak, hogy melyik szervezet vagy pártszövetség országos listáját támogatnák a válaszadók.
   
A január 17. és 19. között rögzített adatokból kiderül, hogy a választójogukkal élni szándékozók közül minden második megkérdezett a Fidesz-KDNP listájára voksolna egy most vasárnap esedékes választáson – ismertették.
   
Az Alapjogokért Központ szerint a kormánypártokat 2018 áprilisában a belföldi, választáson megjelent szavazók 47 százaléka támogatta, 2022 január közepén pedig 49 százalékuk tenne ugyanígy az adatok alapján.
   
Ezzel szemben – folytatták – a hat baloldali párt közös listájának népszerűsége a biztos szavazók körében 44 százalék volt az adatfelvételkor.
   
A közlemény beszámolt arról is, hogy a kisebb ellenzéki pártok közül sem a Mi Hazánk (4 százalék), sem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (3 százalék) nem jutna be a parlamentbe az év eleji adatok alapján.
   
A központ értékelése szerint mindez azt jelenti, hogy a kormányzó pártszövetség egy 5 százalékpontos, mérsékeltnek mondható, de stabil előnyt tudhat magáénak a „Gyurcsány Ferenc által csak +kapitánynak+ nevezett Márki-Zay Péter vezette baloldali listával szemben”. Így nyolcpárti parlament alakulna, vélhetően a Fidesz-KDNP-s képviselők abszolút többségével – állapították meg.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »