Alapítványi szakiskolákra tenné a kezét az állam

Bár országosan 220 alapítványi szakiskola tudta elkerülni korábban az államosítást, úgy tűnik, ezt nem úszhatják meg.

Azokra az alapítványokra is rátenné a kezét az állam, amelyek eddig megúszhatták a központosítást – számolt be róla a 444. Eszközeikről és vagyonukról is döntene az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Megszűnnének az igazgatók munkáltatói jogai

Az idén januárban született szabályozással arra köteleznék az alapítványi iskolákat, hogy tagozódjanak be a helyi szakképzési centrumba, vagy váljanak valamelyik tagiskola telephelyévé. Így alapítványi fenntartásról nem lenne értelme tovább beszélni, az iskoláknak nem lenne többé OM-azonosítójuk, az igazgatóknak pedig munkáltatói jogaik.

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete azt szeretné, hogy az Emmi vonja vissza a rendeletet, iskoláik pedig társultan kapcsolódhassanak a a szakképzési centrumokhoz.

Az állam viszi a vagyont?

A 444 szerint a lényeg a keretszámokban rejlik: az NGM megmondja a tanév kezdete előtt, melyik szakmák képzéseihez járul hozzá az állam fejkvótával korlátlanul, melyekhez korlátozottan és melyekhez egyáltalán nem. A magániskolák hiába pályáztak a lap szerint, egyáltalán nem, esetleg csak minimális helyet kaptak a keretből. Viszont ha a magániskolák aláírják, hogy együttműködnek a szakképzési centrumokkal, meghirdethetik a beiskolázást a jövő tanévre.

A lap azt írja, a vagyon átadása gyakorlatilag téeszesítéssel ér fel: a fenntartó alapítványok elveszítenék a létrehozáskor megjelölt céljukat, így meg kéne szüntetni őket. Vagyonukat átadhatják egy hasonló célú alapítványnak vagy az államnak, de ha a hasonló célú alapítványok tömege egyszerre szűnik meg, marad az állami átvétel. Az NGM a 444 cikke szerint azt ajánlotta, egyszerűsítsék le a dolgokat, és mindent adjanak át ingyenes használatra a centrumoknak.

Veszhet a telephely is

„Az önállóságról, a munkáltatói jogokról, a gazdálkodás önállóságáról sem akarunk lemondani, mert semmi garancia nincs arra, hogy egy év múlva vagy még előbb ne az a döntés szülessen, hogy nincs szükség a telephelyre vagy a tagintézményre, és simán meg lehet szüntetni az átvett képző intézményt. Veszik az iskola, az épület, a gépek, eszközök, és az átvett pedagógusok további foglalkoztatására sincs semmi garancia” – nyilatkozta a 444-nek a várpalotai Esély szakképző iskola vezetője, Deák Mariann.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »