Alapítójuknak állítottak szobrot a pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthonban

Alapítójuknak állítottak szobrot a pilisvörösvári  Szent Erzsébet Otthonban

Elisabeth Manhertz SJC 1980-ban alapította szülővárosában a Szent Erzsébet Otthont a Kanadában általa meghonosított idősgondozási rendszer mintájára. Október 4-én, Elisabeth nővér halálának évfordulóján megáldották az alapító és Mindszenty bíboros tiszteletére állított szobrokat.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az alapító, Manhertz Erzsébet – ahogy Kanadában ismerték, Sister Elisabeth – tiszteletére halála évfordulóján minden évben megünneplik a Szent Erzsébet Otthonban az emlékezés napját. Idén a pilisvörösvári születésű Sister Elisabeth emléke előtt tisztelegve szobrot állítottak az épületegyüttes parkjában. Az egyik lakó, Pákh Tibor adományának köszönhetően az otthonban nagy tiszteletnek örvendő Mindszenty József bíboros emlékét is szoborállítással éltették.

Az emlékezés napján részt vett Kozma Imre OH, a Szent Erzsébet Otthont fenntartó Betegápoló Irgalmasrend magyarországi elöljárója, valamint Szűcs Mária SJC, a kanadai Hamiltonban működő Szent Erzsébet Otthon Társaság elnöke.

Az ünnepi alkalom szentmisével kezdődött, melyre összegyűlt a Szent Erzsébet Otthon teljes közössége: lakói, munkatársai együtt vettek részt a liturgián. Kozma Imre – összekapcsolva a névrokonság alapján Manhertz Erzsébetet és Árpád-házi Szent Erzsébetet – Szent II. János Pál pápát idézte: Erzsébet a „hatékony tékozlás szentje” volt. „Ez a hatékony tékozlás érhető tetten itt házban. Ennek köszönhető, hogy itt oly sokan otthont találnak. Ma azt ünnepeljük, hogy volt valaki, aki vállalkozott arra, hogy hatékony tékozló legyen. Ennek gyümölcse ugyanis az odafigyelést, szeretetet adó áldozatkészség, az épülő közösség” – méltatta Kozma Imre az alapító Manhertz Erzsébetet.

Mindszenty József szobrát Kozma Imre OH, Manhertz Erzsébet szobrát Khierer Vilmos atya áldotta meg.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke a szobor megáldásakor arról a reményéről beszélt, hogy Mindszenty József szelleme, üzenete meghatározza utunkat. „Szent István király országában egymásért felelősek vagyunk, Szűz Mária országában számíthatunk oltalmára és közbenjárásával egymásra találhatunk – fogalmazta meg ezt az üzenetet.

Khierer Vilmos atya arra hívta fel az ünneplők figyelmét, hogy ezentúl Erzsébet nővér mosolyt sugárzó arca fogadja a Szent Erzsébet Otthonba érkezőket. „Ez az arc mindig Jézusra tekint, ami magyarázatot ad nekünk arra, honnan merítette Erzsébet nővér az erőt, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet nyomdokain ezt a csodálatos művet létrehozza. Tekintsünk mi is Jézusra, hogy ezt a szeretetszolgálatot tovább tudjuk vinni – biztatott.

A megemlékezést ünnepi műsorral folytatták. Az otthonban hagyomány, hogy a dolgozók munkáját kitüntetéssel jutalmazzák. Ezúttal Kozma Imre adta át az elismeréseket, Sas Gyula, a Szent Erzsébet Otthon igazgatója méltatta a kitüntettek munkáját.

* * *

Az 1918-as születésű Manhertz Erzsébet 17 éves korában belépett a Jézus Szíve Társaságba. Rendi utasításra 1949-ben került a kanadai Hamilton városába. Itt hozta létre 1956-ban az első, 8 személyes idősek otthonát, 1978-ban egy nyugdíjas falu építését kezdeményezte 500 lakóházzal, templommal, orvosi rendelővel, gyógyszertárral, bankkal, nyugdíjas otthonnal.

Az 1980-as években Pilisvörösváron is meghonosította az idősgondozás többszintű rendszerét, ahol aktív nyugdíjas kortól a nyugdíjasházban fogadják az időseket, közös programokat, társaságot biztosítva számukra. Egészségi állapotuk gyengülésével nővéri és orvosi segítséggel élhetnek a gondozási intézetben, szakápolásra szorulva pedig az ápolási intézet szolgáltatásait vehetik igénybe. Így a legnehezebb helyzetben, az időskor gyengeségében nem kell új környezetet, új embereket megszokni, ugyanott folyhat tovább életük – mutatta be az idősgondozás Manhertz-elveként ismertté vált módszert Szűcs Mária SJC nővér.

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »