Alapiskolások virágkötészeti versenye Karván

Alapiskolások virágkötészeti versenye Karván

A Karvai Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskolában a nyílt napokon ismét virágkötő versenyt rendeztek az alapiskolák 7–9. osztályosai részére. A szeretet ünnepe sokkal hangulatosabbá, meghittebbé varázsolható egy saját kezűleg készített adventi koszorúval vagy karácsonyi asztali dísszel, mint egy gyári tucatáruval.

Az idei versenyben 7 alapiskola – a komáromi Munka és Eötvös utcai Alapiskola, a búcsi Katona Mihály AI, a Dunamocsi, Marcelházi, Kürti Alapiskola és a Muzslai Endrődy János Alapiskola 28 tanulója vett részt.

A megmérettetés, a kreatív munka helyszínéül a szakközépiskola folyosója szolgált. Az első feladatra, a karácsonyi gyertyatartó elkészítésére 60 percet kaptak a tanulók. Ehhez a feladathoz az összes kelléket a versenyzők hozták magukkal. Öröm volt látni, ahogyan az ügyes, szorgos kezek nyomán fenyőágból, tobozból, makkból, gubacsból, borostyánból, kőrózsából, szárított citrom- és narancsszeletekből, piros bogyókból, színes gyertyákból szemet és szívet gyönyörködtető kreációk születtek.

Az elkészített változatos és színpompás alkotásokat a szakmai zsűri – az iskola igazgatóhelyettese Tóth Erzsébet, pedagógusa Péntek Dorina és Baán Szabó Ilona szakoktató értékelte.

Mielőtt a kiértékelésre sor került volna Baán Szabó Ilona szólt a karácsonyi díszek változatosságáról, ezzel együtt felhívta a tanulók figyelmét a virágkötészetben előforduló hiányosságokra. Vigyázni kell arra, hogy az összkép sohase legyen rendezetlen. A befejező igazításnál arra kell törekedni, hogy a különböző rálátásokból is jól érvényesüljön a karácsonyi dísz. Bármelyik, szépen kivitelezett formát is választjuk, az egész karácsonyi időszakban kellemes látványt, üde színfoltot jelent, még a gyertya fénye is szebben világít egy ilyen kompozícióban. A lényeg, hogy emeljük a karácsony hangulatát kötészeti kompozíciónkkal.

Napjainkban a virágkötészet sokkal szabadabb, tágabb értelmezést képvisel, mint korábban. Megjelennek újabb és újabb stílusirányzatok, amelyek elemei megmaradnak és beépülnek az újabb törekvésekbe. A változatos növényekkel, és a mind magasabb szintű kellékekkel határtalan lehetőségei vannak a virágkötészetnek. A virágkötészet jelentőségét ugyan nagyban befolyásolja az életszínvonal változása, de az emberi sorsfordulókat, ünnepeket – ha szerényen is – szebbé, hangulatosabbá, ünnepélyessé teszi mindenképpen.

Hírdetés

Az eredményhirdetéskor az iskola igazgatója, Varga Péter elmondta:

Az idei karácsonyi virágkötészeti versenyen az alábbi eredmények születtek.

Karácsonyi kopogtató: 1. Varga Aranka (Dunamocs), 2. Birkus Nicol (Muzsla), 3. Csudai Rebeka (Marcelháza). Igazgatói különdíjban Spányik Bianka (Komárom, Munka utca) részesült.

Karácsonyi gyertyatartó: 1. Szűcs Léna (Búcs), 2.  Droppan Viktória (Búcs), 3.  Mackó Fanni (Komárom, Eötvös utca). A zsűri különdíjában Kanyicska Henrietta (Kürt) részesült.

Az asztali díszeket a résztvevők hazavihették, hogy még ünnepélyesebbé tegyék a karácsonyi asztalt.

(Miriák Ferenc)

A szerző felvételei


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »