Alakulóban a felvidéki óvodapedagógusok szakmai munkáinak adattára

Alakulóban a felvidéki óvodapedagógusok szakmai munkáinak adattára

A Comenius Pedagógiai Intézet hiánypótló adattár kialakítását kezdte el.  Az intézet égisze alatt folyó adatgyűjtésbe várják a felvidéki magyar óvodapedagógusok szakdolgozatait, atesztációs és diplomamunkáit, vezetőképzői munkáit és egyéb záródolgozatait. A napokban elindított adatbázis folyamatosan bővül.

„A Comenius Pedagógiai Intézet 2005 óta aktívan segíti a felvidéki magyar pedagógustársadalmat, köztük kiemelten az óvodapedagógusokat, az ő szakmai fejlődésüket. Ennek a fejlődésnek fontos része az egymástól való tanulás. Ez a felvidéki magyar óvodapedagógiai közösség megmaradásának egyik fő záloga is.

Fontos, hogy e tudásanyag ne vesszen el, ezért kezdeményeztük az adattár létrehozását” – tájékoztatta portálunkat Markovics Tímea, a Comenius Pedagógiai Intézet óvodapedagógiai munkatársa.

Az értékes feldolgozott témák tárháza a tudás fennmaradása mellett azt is szolgálja, hogy mindez egy helyen lelhető majd fel. „Az igényekhez mérten a későbbiekben akár forrásanyagként  szolgálhat az adattár mások munkájához. Emellett akár a pedagógiai fejlesztések alapjaiként is hasznosíthatóak az adattár információi” – magyarázta.

Ez már egy jó kiindulópont számunkra, hiszen látható lesz, hogy milyen szakmai problematikával foglalkoznak leginkább, illetve mely szakmai területen tudunk továbbfejlődni – hangsúlyozta Markovics Tímea. Ez a most épülő adatbázis alapja. Minden további tevékenység az adott dolgozattal kapcsolatban a dolgozatíró személyes jóváhagyásával történik majd.

Hírdetés

Mindez alapul szolgál a további együttműködéshez. A közeljövőben akár magyar nyelvű szakmai cikkek formájában is feldolgozásra kerülhetnek az adatbázisban szereplő dolgozatok, szakmai párbeszédet képezve. A további munkához az intézet segítséget nyújt.

Csak az egyetemi, illetve főiskolai zárómunkáknak van országos adattára, ebben a regiszterben szűrhetőek a magyar nyelven írott munkák. Ám a Comenius Pedagógiai Intézet által létrehozott tárház ehhez képest bővített tartalommal jelenik meg, mivel a záródolgozatok mellett további szakmai munkák, dolgozatok adattárát is létrehozta. Mindezek fontos gyakorlati tudást ölelnek fel – hangsúlyozta az intézet munkatársa.

A napokban meghirdetett felhívásra már érkeztek a dolgozatokra, szakmai munkákra vonatkozó adatok.

A Comenus Pedagógiai Intézet a tárház létrehozása mellett több síkon is támogatja a felvidéki magyar óvodapedagógiai társadalmat. A hamarosan záródó iskolaévben például aktívan segítette az óvodák aktualizációs képzése lebonyolítását. Ez tizenhat kistérségben valósult meg. „Itt is felmerült az igény egymás szakmai munkájának a megismerésére, illetve hogy a meglévő tudás átadása kerüljön előtérbe” – mondta az intézet munkatársa.

Az óvodapedagógusok szakmai dolgozatainak az adatait az alábbi linkre tölthetik fel.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »