Aláírták: béke van Kolumbiában

Jóváhagyta a kolumbiai törvényhozás szerdán a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezet új, átdolgozott békemegállapodását, és ezzel lezárulhat a latin-amerikai ország ötvenkét éve tartó polgárháborúja.

A kongresszus alsóháza ellenszavazat nélkül hozta meg döntését, egy nappal azután, hogy a szenátus is egyöntetűen támogatta az átdolgozott dokumentumot.

Az Álvaro Uribe volt elnök vezette, ellenzéki Demokratikus Közép párt törvényhozói azonban nem vettek részt a szavazásban, mindkét házban tüntetőleg elhagyták az üléstermet.

A parlamenti ratifikációval kezdetét veszi az a hat hónapos időszak, amely alatt az eredetileg a vidéki szegénység ellen lázadó FARC mintegy 7 ezer gerillájának le kell tennie a fegyvert, a szervezetnek pedig politikai párttá kell alakulnia. Juan Manuel Santos államfő – akit a békéért tett erőfeszítéseiért az idén Nobel-békedíjjal tüntettek ki – és Rodrigo Londono, a FARC legmagasabb rangú vezetője múlt csütörtökön a bogotái Kolombusz Színházában látta el ünnepélyesen kézjegyével az új dokumentumot, alig két hónappal azután, hogy a lakosság az október 2-ai népszavazáson elutasította az egyezmény első változatát


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »